Economia

La pitjor d’Europa, tot i l’avenç

positiu L’Íbex 35 del mercat espanyol va pujar un 7,40% el 2017 Bancs El sector financer va ser-ne el principal impulsor Enrere Malgrat això, els principals mercats europeus i internacionals van créixer més

L’Íbex 35 de la borsa espanyola va pujar l’any passat un 7,40% fins als 10.043,90 punts, principalment afavorida per la recuperació de la banca un cop endurida la política monetària tant dels Estats Units, primer, com de la Unió Europea, després, que hauria de millorar sensiblement els seus marges de beneficis, com reclamaven els bancs des de feia mesos. Però l’increment de l’Íbex s’hauria accentuat també per l’impuls del conjunt dels mercats internacionals. Aquests números positius, però, van ser inferiors als registrats per les principals borses europees i pels principals mercats d’arreu del món.

Així és com l’índex selectiu espanyol, que va arrencar el desembre del 2017 amb 9.300 punts, va acabar en positiu després de dos exercicis amb números vermells. El seu creixement va ser el més significatiu des del 2013 i el segon més alt registrat des del 2009, després que el 2014 hagués tancat per sobre dels 10.200 punts. I això, malgrat que al desembre va cedir un 1,64%.

La Reserva Federal dels EUA (Fed) va encarir el preu del diner al març i al juny, 0,25 punts cada vegada, i el va situar entre l’1% i l’1,25%. Els inversors també esperaven que el Banc Central Europeu (BCE) acomodés la seva política monetària, un anunci que no va arribar fins a finals d’octubre.

Després de l’estirada inicial, els bancs van frenar l’avenç per la intervenció del Banc Popular i la seva posterior venda al Santander al juny, així com pels problemes d’altres entitats europees, com la liquidació dels bancs Veneto i Popolare de Vicenza o les pèrdues de Commerzbank.

Altres circumstàncies que van influir en l’evolució borsària van ser les eleccions que es van celebrar en alguns països europeus. L’arribada a la presidència francesa d’Emmanuel Macron i la derrota de Marine Le Pen van influir perquè la borsa espanyola registrés al començament de maig el preu màxim de l’exercici (11.135 punts), que implicava un increment del 19% respecte al gener.

A la segona part de l’any van sorgir elements que van sacsejar el mercat, com el llançament dels míssils balístics de Corea del Nord i les seves proves nuclears o el resultat dels comicis alemanys de setembre i les dificultats d’Angela Merkel per formar govern.

Aquest últim tram també va estar marcat per la declaració d’independència de Catalunya i la intervenció de l’autonomia pel govern estatal en aplicació de l’article 155 de la Constitució, uns esdeveniments que possiblement van contribuir a retallar les puges, en tant que a la resta d’Europa els guanys van ser lleugerament superiors, com hem dit. Mentrestant, el Fons Monetari Internacional (FMI) situava el creixement del PIB mundial del 2017 en el 3,6%.

Al final de l’exercici, l’Íbex 35 s’aprofitava dels màxims històrics de Wall Street, amb el suport concedit als pressupostos i a la reforma fiscal proposada pel president nord-americà, Donald Trump, i esquivava l’increment del preu del petroli, quan el barril de Brent va pujar fins a 66 dòlars, una cotització que no registrava des del juny del 2015.

El mercat també va rendibilitzar l’anunci del BCE de reduir de 60.000 a 30.000 milions al mes –i no anul·lar del tot– l’import del programa de compra de deute a partir d’aquest any 2018. Mentrestant, els mercats financers retarden fins al 2019, com a mínim, la puja dels tipus d’interès a la zona euro.

Previsions semblants

La majoria de les previsions que es van fer a principi de l’any passat pronosticaven un augment de l’Íbex, que s’ha acabat concretant. Per aquest any, les previsions són semblants. Les incerteses polítiques que alguns han focalitzat en Catalunya no són exclusives de l’Estat espanyol. Els dubtes a Alemanya per formar govern, com no n’hi havia hagut fins ara, o el desenvolupament i desenllaç del Brexit són temes que poden afectar, de forma més o menys generalitzada, l’evolució dels índexs borsaris en aquest exercici.

La prima de risc espanyola va acabar el 2017 en 114 punts bàsics, quatre menys que un any enrere, però va arribar a pujar fins als 152 punts. L’euro va tancar l’any al canvi d’1,20 dòlars i es va apreciar un 14,3% respecte dels 1,05 dòlars de finals del 2016. El barril de Brent es va encarir un 17% fins cotitzar-se a 66,6 dòlars.

El Dow Jones arriba per primer cop als 25.000 punts

El Dow Jones d’Industrials, la principal referència de Wall Street, va aconseguir ahir mateix, per primera vegada en la seva història, saltar la barrera dels 25.000 punts minuts després de l’obertura de la jornada borsària. Cap a les 09.35 hora local, el Dow Jones pujava un 0,33% (81,18 punts) i se situava en 25.003,86 punts, després d’haver-se publicat una bona dada sobre la salut del mercat laboral als Estats Units, millor del que s’esperava. El sector privat als Estats Units va afegir al desembre 250.000 nous llocs de treball, molt per sobre dels 190.000 nous llocs que havien anticipat els analistes, segons les dades difoses ahir per la consultora privada ADP.

Les altres dues referències del parquet novaiorquès també pujaven després de l’obertura, ja que el selectiu S & P 500 va avançar un 0,34%, fins als 2.722,40 punts, i l’índex compost del mercat Nasdaq progressava un 0,27%, fins als 7.084,74 punts.

Els operadors apostaven clarament per les compres i seguien conquistant noves marques històriques.

JPMorgan Chase (1,71%) i Goldman Sachs (1,70%) lideraven els guanys de l’índex, davant d’IBM (1,34%), American Express (1,25%), General Electric (1,21%) o Caterpillar (0,93%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA