Economia

Economia

Laboral

Cap al tancament de la bretxa salarial

Una llei farà públics els sous dels companys amb una feina idèntica

Es pagarà un mateix sou per un mateix tipus de treball

Les treballadores alemanyes podran conèixer a partir d’aquest cap de setmana el sou dels seus companys homes que realitzen la mateixa feina, en aplicació de la llei de transparència aprovada el març passat pel Bundestag amb l’objectiu de reduir la bretxa salarial. De l’anomenada “llei per al foment de la transparència en les estructures salarials”, el gruix de la norma va entrar en vigor el juliol passat, però la seva principal eina s’aplicarà des d’avui mateix. Es tracta del dret que tenen els empleats, tant homes com dones, de demanar informació sobre el sou que perceben els seus col·legues del sexe oposat que fan la mateixa feina o activitats semblants. “És una qüestió de justícia que en la nostra societat i en el nostre món laboral hi hagi paritat entre homes i dones”, va subratllar en ser aprovada la llei l’aleshores ministra de Família, la socialdemòcrata Manuela Schwesig.

Així és que les empreses amb més de 200 treballadors hauran de facilitar informació a la persona que ho sol·liciti sobre el sou d’altres empleats, encara que sense revelar salaris concrets, sinó únicament la mensualitat mitjana bruta d’almenys cinc col·legues del sexe oposat amb el mateix tipus de feina. Les empreses amb més de cinc-cents empleats, a més, hauran d’examinar regularment la seva estructura salarial i el compliment de la paritat en els sous i informar-ne tots els treballadors.

Segons el ministeri, els homes cobren de mitjana a Alemanya un 21% més que les dones. Fins i tot en el cas de persones amb la mateixa qualificació i un perfil idèntic, la diferència salarial continua sent diferent, del 6% de mitjana. “Si una persona pot comparar el seu salari amb el d’altres a l’empresa pot exigir amb més facilitat un sou just”, va manifestar l’actual ministra de Família, Katharina Barley, el juliol passat.

No seria just, però, fer esment només de la llei alemanya, ja que aquesta s’aplicarà cinc dies després de l’entrada en vigor d’una pionera norma aprovada pel Parlament islandès. La regulació, aprovada al juny, obliga les companyies o institucions amb almenys 25 empleats que demostrin que paguen un salari idèntic tant a homes com a dones que fan les mateixes feines. La legislació islandesa estableix diferents terminis per ajustar-se a les noves normes d’acord amb la mida de l’empresa o institució, amb el desembre del 2021 com a data límit. Els ocupadors rebran un certificat estatal si demostren l’equiparació de salaris. En cas contrari, seran sancionats amb multes diàries, la quantia de les quals encara no ha estat fixada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA