Economia

Les estacions d’esquí alpí gironines, sobre la balança

Un estudi de la Pompeu Fabra determina que les ripolleses aporten un 5,1% del valor afegit brut de la comarca i la ceretana, un 8%

Generen totes tres més de 1.500 llocs de treball

Les estacions d’esquí de Vall de Núria i Vallter 2000 generen el 5,1% del valor afegit brut (VAB) de la comarca del Ripollès, segons un estudi sobre l’impacte econòmic de les estacions de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya fet pel Centre d’Estudis UPF Sports Lab de la Universitat Pompeu Fabra. Aquest estudi mesura els efectes importants que pot tenir una estació de muntanya a la seva zona geogràfica d’influència pel que fa a la generació d’activitat econòmica i la creació d’ocupació.

Vall de Núria registra una producció total de 68,7 milions d’euros, que amb el valor afegit es queda en 37 milions, genera 689 llocs de treball i té un impacte fiscal de 9,8 milions d’euros. Vallter té una producció de 9,8 milions d’euros, que amb el VAB es queda en 5,4 milions. Genera 90 llocs de treball i un impacte fiscal d’1,4 milions.

Quant a la Molina, l’única estació d’esquí de titularitat de la Cerdanya, genera el 8 per cent del valor afegit brut de l’economia de la comarca. Aquesta estació encapçala el rànquing de totes les estacions públiques amb una producció total de 80 milions d’euros, que amb el valor afegit es queda en 43,4 milions, genera 829 llocs de treball i té un impacte fiscal d’11,5 milions d’euros.

Segons l’estudi, a totes les destinacions del Grup FGC, per cada euro addicional de despesa es genera una producció al voltant de 2 euros. A més, per cada milió d’euros addicional que FGC inverteix en qualsevol tipus de despesa, es genera al voltant de 20 llocs de treball. A part de les tres estacions gironines, el grup inclou les estacions d’Espot i Port Ainé.

Forfets

Per altra banda, el Consell Comarcal del Ripollès i Ferrocarrils de la Generalitat han signat, un any més, un conveni que proporciona bonificacions en els forfets de temporada per esquiar a les estacions de Núria o Vallter 2000. L’acord ofereix rebaixes de fins al 65% en algunes tipologies de forfet respecte a la tarifa regular. S’hi pot acollir tothom que com a mínim els darrers tres anys hagi estat empadronat en algun dels dinou municipis del Ripollès i també els infants i joves escolaritzats en centres educatius de la comarca durant el curs actual. La bonificació es preveu o bé per a l’adquisició de forfets individuals o bé per a l’adquisició de paquets familiars conformats, indivisiblement, per un forfet d’adult i un de menor, infantil o jove. Per gaudir d’aquests preus avantatjosos cal comprar el forfet a les dependències corresponents de cada estació. En el cas de Vall de Núria, es tracta de les oficines de l’estació de Ribes Enllaç del cremallera. La documentació s’ha d’aportar durant la compra.

LES XIFRES

3
estacions
d’esquí alpí públiques hi ha a les comarques gironines: Vallter, Vall de Núria i la Molina

LA DATA

01.2018
és el mes en què
s’ha fet públic l’estudi sobre l’impacte econòmic de les estacions d’esquí públiques
1.600
llocs de treballs
és el total d’ocupació que generen els tres centres hivernals al Ripollès i la Cerdanya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA