Economia

Opel amenaça de suspendre la fabricació del nou Corsa i desinvertir a Figueruelas

Estima que la planta no és prou rendible

Després de l’anunci es reuneix amb el govern d’Aragó i es compromet a reprendre negociacions amb el comitè

El grup automobilístic PSA, a través de la direcció d’Opel España, ha comunicat als representants dels treballadors de la planta de Figueruelas, a Saragossa, que ha decidit suspendre el projecte del nou Opel Corsa en aquest centre i que busca una nova localització per a la fabricació d’aquest cotxe. La direcció va anar més enllà i va afirmar també que aturava les inversions a la nau número 1, que la planta no podria aspirar a fabricar nous models de la marca i que faran un estudi per integrar les dues línies de producció en una de sola.

L’anunci va ser una galleda d’aigua freda per a la plantilla. El comitè d’empresa considera que es tracta d’una amenaça per les diferències que mantenen les dues parts en la negociació del conveni. “La direcció ens ha traslladat la decisió unilateral que ha pres, respecte a la negociació a la planta de Figueruelas i l’afectació en les inversions, amb unes conseqüències greus per a la plantilla i la indústria d’Aragó”, ha indicat el comitè en un comunicat.

La direcció d’Opel España i el comitè d’empresa no havien arribat a un acord sobre el pla industrial que estaven tractant en el marc de la negociació del conveni col·lectiu. La companyia proposava una reducció del salari del 6% el primer any i la congelació per als quatre anys següents, una proposta que per als sindicats era “inassumible”.

Per la seva banda, els treballadors havien suspès la negociació fins que l’empresa no abordés els cinc “requisits mínims” que ells plantejaven: un contracte de relleu per als nascuts el 1957, la recontractació de 170 treballadors eventuals acomiadats, un pla de rejoveniment de la plantilla, la integració dels nivells 6 i 7 de treballadors més qualificats en el conveni i un pla industrial.

Represa de negociacions

Efectivament, ahir mateix es van reunir la direcció d’Opel España, encapçalada pel seu director general i director de la planta saragossana, Antonio Cobo, amb el govern d’Aragó, encapçalat pel seu president, Javier Lambán. Després de la reunió, la companyia es va comprometre a reprendre avui mateix les negociacions amb el comitè d’empresa per analitzar aquests cinc punts, amb la voluntat d’arribar a un acord abans del 29 de gener, data fixada com a límit, segons Cobo.

El director general va manifestar el desig de retornar “com més aviat millor” a la rendibilitat de la planta. Si s’aconseguís un acord en aquest termini, Cobo no va aclarir si la direcció canviaria la decisió de retirar la fabricació del nou Corsa i aturar les inversions, ja que, segons va dir, no depèn de la direcció de la planta, si bé va instar a negociar amb celeritat. “És una situació difícil, en què s’estan prenent decisions i necessitem moure’ns de pressa”, va precisar Cobo.

Resultats acceptables

Fa prop d’un any que es va anunciar que aquesta planta es quedaria en exclusiva la fabricació de la nova generació del Corsa a partir del 2019 i, a canvi, perdria la fabricació del Mokka X. En aquell moment, encara no s’havia produït la integració d’Opel dins de PSA, però la planta ja s’havia convertit en un fabricant multimarca atès que ja havia iniciat el muntatge del Citroën C3 Aircross.

LA DATA

29.01.18
és el termini
perquè la direcció d’Opel España i el comitè d’empresa arribin a un acord.

LA FRASE

És una situació difícil, en què s’estan prenent decisions i necessitem moure’ns de pressa
Antonio Cobo
Director general d’opel españa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La 7a Fira de l’Ocupació del Bages torna amb 24 empreses i més de 200 ofertes de feina

MANRESA
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS