Economia

Correcció borsària extrema

Ressaca La borsa espanyola i també les europees es ressenten de la caiguda de Wall Street de dilluns i perden més d’un 2% Recuperació La borsa de Nova York reprèn l’equilibri malgrat la gran volatilitat dels últims dies

La borsa espanyola va perdut ahir un 2,53% en la seva quarta sessió en negatiu i va tancar per sota dels 9.900 punts, el nivell més baix des del març passat, arrossegada per la caiguda que va experimentar dilluns Wall Street, que va registrar el descens més important en punts de la seva història.

Amb la prima de risc en 74 punts bàsics, l’Íbex 35 del mercat espanyol va viure la seva pitjor sessió des de l’octubre, amb la qual cosa s’evaporen els guanys d’aquest any i perd un 2,33%. A la resta de places europees, el comportament va ser semblant.

La jornada va estar marcada per la forta correcció que han viscut les places europees després de la patacada de Wall Street el dia abans, quan el Dow Jones d’Industrials, el principal indicador del parquet de Nova York, va baixar gairebé 1.200 punts, segons alguns experts a causa del temor dels inversors a una pujada “molt forta” dels tipus d’interès el 2018, uns temors que no semblen pas confirmats per ara. Altres analistes, més prosaics, apunten a una gran recollida de beneficis després de l’embranzida alcista que ha viscut la plaça novaiorquesa, dia rere dia, en els últims mesos.

Una altra teoria en fa responsable l’anomenat “índex de la por” (VIX), un índex elaborat per la borsa de Chicago que s’encarrega de mesurar la volatilitat de les opcions sobre les accions de l’S & P 500 (índex nord-americà que engloba les 500 principals empreses del país). Se suposa que els inversors compren més opcions sobre accions per protegir-se de les possibles caigudes del mercat i les venen quan creuen que les bosses pujaran. O sigui que, si el VIX puja, és que molts inversors han pensat que les borses poden caure, i això anima altres inversors a vendre, generant vendes massives com les que hem vist aquests dies.

Que l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) hagués publicat ahir que la inflació mitjana interanual dels països membres s’havia situat en un 2,3% al desembre, una dècima menys que en el mes anterior, o que a Alemanya, el partit de la cancellera Angela Merkel i el líder de l’SPD ultimessin les negociacions per reeditar la “gran coalició” i formar un govern estable, haurien d’haver induït els mercats a la tranquil·litat.

Al migdia, la por dels inversors tombava encara més les borses europees i l’índex selectiu espanyol s’hi deixava gairebé un 3% per l’expectativa que Wall Street obrís un altre cop amb grans caigudes, tal com insinuava el mercat de futurs. No obstant això, la borsa de Nova York va obrir sense un rumb clar i minuts després d’iniciar la sessió optava pels guanys, amb una evolució molt volàtil que desconcertava.

Recuperació a Nova York

Wall Street es recuperava ahir de la caiguda de dilluns i el Dow Jones avançava un 0,65%, encara que per darrere de l’índex Nasdaq, que ho feia un 0,69%. Mitja hora després de l’obertura de la sessió, el Dow Jones guanyava 158,34 punts, fins als 24.504,09 punts, mentre que el selectiu S & P 500 pujava un 0,61% o 16,08 punts, fins a 2.665 punts. Per la seva banda, l’índex compost del mercat Nasdaq, en el qual cotitzen les principals firmes tecnològiques, creixia un 0,69%, o 48,07 punts, fins a 7.015 unitats. Tot i que Wall Street va començar la jornada ressentit per les pèrdues del dia anterior i amb els seus tres indicadors en números vermells, amb retrocessos superiors a un 1,5% en els tres casos, al cap de mitja hora ja s’havien passat tots els índexs en terreny positiu.

El secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, va assegurar que els mercats financers funcionaven molt bé, després que el Dow Jones registrés la caiguda. “Estem monitorant els mercats borsaris, estan funcionant molt bé i seguim creient en l’impacte a llarg termini dels mercats financers”, va assenyalar. Mnuchin no es va declarar gens preocupat per la volatilitat del mercat i va treure importància a les caigudes, tot recordant que els mercats han crescut prop d’un 30% des que Donald Trump va ser elegit, el novembre del 2016.

2,53
per cent
és la pèrdua d’ahir de l’Íbex 35 de la borsa espanyola, com a les europees.
30
per cent
és el marge aproximat de guany a Wall Street des que Trump és president.

El Nikkei també es desploma

La borsa de Tòquio també es va ressentir de la davallada de Wall Street i va tancar ahir amb una caiguda d’un 4,73% en una sessió sagnant. El parquet va obrir en vermell, però el descens es va anar intensificant durant la sessió fins a perdre més de 1.500 punts, que representaven un 7,06%, el decreixement més intens intradia en 18 anys. Els inversors a Tòquio van reaccionar amb pànic per la caiguda del Dow Jones i el Nikkei va accentuar encara les pèrdues després que la divisa japonesa, el ien, experimentés una temuda apreciació envers el dòlar, una tendència que perjudica les exportacions japoneses i que va minar encara més l’ànim dels inversors, tot i el bon estat de l’economia.

La borsa de Xangai va tancar la sessió amb un notable descens d’un 3,35% i, la xinesa de Shenzhen, amb pèrdues d’un 4,23%. El mercat de Hong Kong –l’índex Hang Seng– va cloure la sessió amb pèrdues d’un 5,12%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona