Economia

L’Eurocambra es decanta pel candidat irlandès al BCE

La majoria de grups polítics del Parlament Europeu consideren Philip Lane “més convincent” per ocupar la vicepresidència

Lamenten que els governs no hagin presentat cap dona per al càrrec

L’Eurocambra prioritza la solvència professional a l’equilibri de poders entre estats dins la Unió Europea, en l’elecció del nou vicepresident del Banc Central Europeu (BCE). Fins ara, el ministre espanyol d’Economia i Finances, Luis de Guindos, s’ha presentat com a preferit en les travesses malgrat que el seu rival, l’irlandès Philip Lane, compta amb una gran reputació en l’àmbit de la política monetària. Un factor que ha decantat l’opinió de l’Eurocambra a favor de l’adversari de De Guindos, que confia en els suports entre els governs de la zona euro per fer el salt al BCE i posar fi a la falta d’espanyols en el lideratge de les institucions europees.

 Així, el comitè encarregat d’examinar els aspirants a la cadira a Frankfurt va fer ahir una clara aposta per Lane per assumir l’influent càrrec. Tots dos van comparèixer dimecres al vespre davant del comitè d’Afers Econòmics del Parlament Europeu, en una sessió a porta tancada. En un comunicat, el seu president i eurodiputat socialista italià, Roberto Gualtieri, va dir que “la majoria de grups polítics van considerar l’actual governador del Banc Central irlandès més convincent”, tot i que, segons ell, els dos candidats van fer una bona presentació. Ara bé, no va poder obviar que alguns partits “van expressar reserves sobre el nomenament del ministre De Guindos” i que els eurodiputats “lamenten” que els governs no hagin proposat cap dona com a candidata. Dues posicions que alguns eurodiputats com  Ernest Urtasun ja havien fet públiques abans de la vista.

 “Un cop per a Luis de Guindos”, assegurava l’eurodiputat d’ICV i membre del comitè d’Economia de l’Eurocambra. Segons ell, “la seva candidatura genera dubtes a Brussel·les i Frankfurt” per “la seva pèssima gestió en matèria financera a Espanya” i “els possibles conflictes d’interès pel seu passat com a banquer d’inversió”, afirmava Urtasun ahir en un comunicat. Des dels socialistes, l’espanyol Jonás Fernández va dir que la seva és “una candidatura mal presentada” perquè no ha estat consensuada.

 De Guindos va treure pes al mal resultat de la vista assegurant que la reunió era “informal” i que la decisió “important” és la que prenguin les cancelleries de la zona euro a principis de la setmana que ve. En aquest sentit, el ministre es manté confiat a reunir el suport majoritari dels seus companys i homòlegs amb qui es reuneix periòdicament a l’Eurogrup des de fa sis anys. L’opinió del Parlament Europeu no és vinculant i en l’última ocasió tampoc va ser tinguda en compte, però el seu poc fervor per De Guindos va pel camí de mutilar les aspiracions del candidat espanyol a una institució clau per a l’estabilitat de la zona euro.

LES XIFRES

320.688
euros
va ser el sou anual de l’encara vicepresident del BCE al 2012.
8
anys
de mandat tindria el successor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona