Economia

Economia

El mercat immobiliari

La falta de lloguer dispara els preus

El lloguer es van encarir un 9,9% de mitjana a Catalunya el 2017, segons l’APCE

Amat alerta del risc que persones “amb bona feina” no puguin comprar i no trobin lloguer

En municipis del Maresme supera els 1.000 euros

“Els sous estan congelatsperò els preus pugen i veiem que cada vegada els perfils són més justos”

Els preus dels lloguers es van encarir de mitjana un 9,9% a Catalunya durant l’exercici del 2017, segons l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), que situen la renda mitjana mensual del país en 654,83 euros; amb diferències que van des dels 714,68 euros de mitjana a la demarcació de Barcelona fins als 368,06 euros mensuals de la demarcació de Lleida. En capitals de província, la més cara és Barcelona, amb un lloguer mitjà de 877,28 euros (561 euros a Girona, 476 a Tarragona i 407 a Lleida) però per municipis destaquen els 1.214 euros mensuals de Sant Vicenç de Montalt, els 1.147 euros de Cabrils i els 1.121 euros d’Alella (totes tres al Maresme) o els 1.095 euros al mes per un lloguer a Sant Cugat del Vallès.

Guifré Homedes, director general d’Amat Immobiliaris, en la presentació del seu informe de mercat relatiu al 2017 recordava que la franja majoritària de preus de lloguer l’any 2013 era la de 600 euros mensuals i que aquesta s’havia mogut durant el 2017 fins a la franja dels 1.000 als 1.500 euros, amb el 35% dels contractes firmats l’any passat. Homedes explicava que les rendes s’havien disparat durant l’any a Barcelona i, tot i que, inicialment, havien previst una important falta d’oferta, havien acabat trobant producte per col·locar al mercat però amb preus molt alts que sovint es mouen a la franja superior de l’índex de preus establert pel govern català, “poc utilitzat i que s’hauria de reivindicar més”. De fet, durant l’any la companyia va incrementar un 16% els contractes i va aconseguir renovar el 81% dels contractes que finalitzaven durant l’any, amb un increment mitjà de les rendes del 9%. Com passa amb la venda, “el mercat està sobrevalorat per les expectatives dels venedors i una mala praxi d’alguns agents”, recordava Joana Amat, consellera d’Amat Immobiliaris. De fet, l’empresa alertava del perill que l’escalada de preus està provocant amb gent “amb bones feines” que queda expulsada del mercat de lloguer, sobretot a la ciutat de Barcelona, on els preus han crescut en tots els districtes. “Els sous estan congelats però els preus pugen i veiem que cada vegada els perfils són més justos”, avisava Homedes.

“El repte que tenim actualment és l’accés a l’habitatge, ja sigui en lloguer o en compra”, deia Homedes, “serà clau per als pròxims anys i seria convenient o bé que es normalitzés la situació econòmica o bé que es reduïssin els preus”. “S’ha de promoure el lloguer perquè ens equivoquem socialment si no hi apostem, ja que és l’opció més moderna, més adaptada als nostres temps, en què hi ha molta mobilitat geogràfica laboral i en què les persones tindran dos o tres parelles al llarg de la seva vida”, explicava Joana Amat.

Per a Immaculada Amat, consellera de la companyia immobiliària, “la protecció oficial va ser la gran oportunitat perduda del lloguer, no s’hauria d’haver deixat vendre sinó llogar i això és el que estem patint ara”. La construcció en lloguer, per Amat, seria ara l’única solució per desestressar els preus. “L’única manera de baixar la pressió dels preus és que hi hagi oferta”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona