Els guardians del fred

Congelats Olot prepara l'assalt als mercats internacionals amb la seva marca Don Cubito

Han estat pràcticament tres anys adaptant el conjunt de l'empresa per poder aconseguir el segell de qualitat que els distingeix de la competència, l'International Food Standard 05. Finalment, l'estiu passat els van acreditar amb el reconeixement que els obre les fronteres del mercat europeu i els permet afrontar el repte d'internacionalitzar l'empresa, presentant als mercats del continent els productes precuinats ultracongelats que sota la marca Don Cubito elaboren a la seva planta d'Argelaguer. La distinció certifica que la companyia compleix 250 requisits que garanteixen la bona salut dels seus productes, fins al punt que en cas d'alerta alimentària estarien en disposició de saber en un parell d'hores quin problema s'hauria produït i en quina part del procés de fabricació, així com el destí de les suposades partides problemàtiques. Actualment, només 60 empreses del sector de plats preparats de tot l'Estat tenen aquesta certificació, onze de les quals són a Catalunya i només quatre a les comarques gironines.

Per poder emprendre aquesta fase del seu procés d'expansió, Congelats Olot SL ha executat reformes per valor de dos milions d'euros a la seva planta de fabricació d'Argelaguer. Aquesta inversió permet a la fàbrica triplicar la producció actual, poder experimentar en la recerca de nous productes i millorar les condicions de seguretat alimentària. Ara per ara, dels set milions d'euros facturats el 2009, un 25% corresponen a aquesta branca, mentre que el 75% restant prové del camp de la distribució, matriu del negoci familiar. Més de 600 referències de producte formen el catàleg de Congelats Olot, que comença a notar aquest 2010 els rebrots tendres de l'economia.

LES DADES

Any de la fundació de l'empresa
1967
Adreça de la seu corporativa
Carrer del Terri, 12. 17844 Cornellà del Terri Tel. 972 59 42 00
Principals directius
Francesc Comas, fundador
Núria Comas, gerent de la branca de distribució
Eva Comas, gerent de la branca de producció
Àrees de mercat
Espanya, França i Portugal
Principals productes
Canelons congelats, sofregit congelat i bunyols de bacallà congelats
Plantilla
40 treballadors
Seus
Distribuïdora a Cornellà i fàbrica a Argelaguer
Pàgina web
www.doncubito.com

LA HISTÒRIA

Amb visió de futur.
Francesc Comas va crear el negoci a Olot el 1967. Va fer néixer una empresa de distribució de productes congelats quan ni tan sols hi havia congeladors domèstics, però ell va preveure que allò era un negoci amb futur, i no es va equivocar. Un any més tard va obrir un magatzem a Salt per distribuir a Girona i el 1969 va traslladar totes les instal·lacions a Cornellà del Terri, perquè era un punt des d'on podia distribuir productes a totes les comarques gironines amb immediatesa. La companyia va créixer a la dècada dels setanta i el 1982 va construir una planta de productes precuinats a Argelaguer, que va obrir una nova línia de negoci. L'obtenció de la certificació IFS 05 permet eixamplar horitzons i afrontar el repte de la internacionalització al mateix temps que es fa el traspàs de la direcció de l'empresa a la nova generació de la família.
FRANCESC, NÚRIA I EVA COMAS

«El nostre repte és la internacionalització»

Fa uns mesos van obtenir la certificació International Food Standard 05. Què ha significat per a l'empresa?
–«Ha comportat una reorganització interna brutal, perquè s'han revisat i controlat tots els processos, cosa que ens dóna molta seguretat. Externament ens permet anar a molts mercats a l'estranger on, d'una altra manera, no podríem ser presents.»
–Era important aquesta distinció per diferenciar-se de la competència?
–«Sí, perquè a Europa t'obre totes les portes dels clients.»
–S'han plantejat entrar en el mercat del consumidor directe, com fa Eismann?
–«No, però des de la fàbrica treballem amb aquestes empreses donant-los producte.»
–Aquest és un moment de canvi generacional a l'empresa.
–«Cap de les dues fins fa cinc anys havíem posat els peus a l'empresa. Per circumstàncies diverses vam fer el pas, ens vam formar i quan el pare s'ha jubilat hem pres les regnes de la companyia. Volem aportar aires nous mantenint l'essència del negoci.»
–Europa és ara el seu objectiu?
–«Fa temps que era el nostre objectiu; de fet, per això vam demanar el certificat europeu. El nostre repte és la internacionalització pel que fa a la fabricació dels nostres productes; una altra cosa és la distribució, concentrada a les comarques gironines. En aquest cas apostem per la proximitat, per portar el producte al client en poc temps.»
–L'ampliació de la fàbrica d'Argelaguer ha significat un salt endavant.
–«Aquesta ampliació era necessària, sobretot per complir els requisits de la International Food Standard 05. Ens permetrà, a més, augmentar el volum de vendes i créixer en la comercialització de la fabricació dels nostres productes.»
–Fer productes propis els obliga a innovar també a la cuina?
–«Sí, al consumidor li agrada tastar coses diferents, encara que finalment acabi tornant sempre als productes clàssics.»
k
L'entrevista completa, a www.elpunt.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona