Economia

Trump amenaça de deixar de comerciar amb els països que no rebaixin els aranzels

Adverteix als socis del G-7 que els dies en què altres països s’han aprofitat dels EUA han acabat

Deixa la cimera abans del debat sobre el canvi climàtic

El president dels EUA, Donald Trump, va marxar abans d’hora de la cimera del G-7. Abans de deixar la petita localitat de La Malbaie (Quebec) per volar a Singapur per reunir-se amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un dimarts en una cimera històrica, el president nord-americà va intentar rebaixar les tensions creades amb la seva política proteccionista. “Hem tingut debats extremadament productius sobre la necessitat del comerç just”, va dir Trump.

Abans, però Trump havia amenaçat els seus socis del G-7 –Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Japó i el Regne Unit– de deixar de comerciar amb aquells països que mantinguin els aranzels a les exportacions nord-americanes, especialment en el sector agrícola.

En una llarga compareixença davant la premsa abans d’abandonar la cimera, el president dels EUA va tornar a posar èmfasi en el lema de la seva política: “Amèrica primer”. Trump, que va deixar la cimera abans del debat sobre el canvi climàtic, va declarar que “és molt injust” per als agricultors nord-americans que altres països com el Canadà o l’Índia imposin elevades tarifes als productes nord-americans i va assegurar que “farà tot el que sigui necessari” per establir relacions comercials “justes” amb altres països. “Som la guardiola de crèdit a la qual tothom roba”, va lamentar el president nord-americà, que va afegir que els dies en què els països s’han aprofitat comercialment dels EUA “s’han acabat”.

Les discussions comercials han marcat aquesta cimera, la més dividida i difícil de les últimes que s’han celebrat i que ha tingut en el distanciament entre Washington i els seus tradicionals aliats l’altre punt d’inflexió. De fet, Trump va sorprendre tothom en la primera jornada demanant el reingrés de Rússia al G-7, petició a la qual es va sumar Itàlia, el nou govern populista del qual ja va deixar clar que buscaria un acostament a Rússia.

A l’hora de tancar aquesta edició, els negociadors del G-7 encara treballaven per aprovar un comunicat final. Les divergències exhibides entre els EUA i la UE pel tema dels aranzels feia molt difícil arribar a un consens, tot i que tant Trump com el president francès, Emmanuel Macron, van mostrar-s’hi optimistes. Cal veure, però, si aquest optimisme i les bones paraules amb les quals el president dels EUA van deixar la cimera es tradueixen en un eventual comunicat conjunt, en què hi havia previst una referència al pacte nuclear amb l’Iran i també al clima, temes que no comptarien amb l’adhesió dels EUA.

La Xina i Rússia exhibeixen unitat

Rússia i la Xina presumien ahir d’entesa, a diferència d’Occident en la cimera del G-7. Els mandataris de la Xina, Rússia, l’Índia, l’Iran i altres països membres o observadors de l’Organització per a la Cooperació de Xangai (OCS) van iniciar ahir a Qingdao la seva reunió destinada a donar una imatge d’unitat euroasiàtica, davant la divisió que afecta el G-7. Aquest cap de setmana ha coincidit la cimera de les set principals economies industrialitzades al Canadà, enrarida per les tensions comercials entre els EUA i la UE i la de l’OCS al port oriental de Qingdao, on el president xinès, Xi Jinping, va voler donar una imatge d’unitat i objectius comuns.

La jornada d’ahir, preàmbul del plenari de líders que es farà avui, va estar protagonitzada per trobades bilaterals, en què el president Xi i el rus, Vladímir Putin, com a responsables dels dos governs que lideren l’organització, van exhibir sintonia i van estrènyer vincles amb la resta dels estats membres. Putin, a més, va mantenir una reunió amb el president iranià, Hassan Rohani, que fa a la Xina el seu primer viatge oficial a l’exterior des que els EUA van anunciar la retirada del pacte nuclear.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona