Economia

Girona, la demarcació amb més fuga de talent jove

En deu anys, el nombre de veïns de les comarques gironines residents a l’estranger ha augmentat dels 2.211 als 6.258

L’estudi, elaborat per la UGT i Avalot, se centra en la franja d’edat dels 15 als 34 anys

“L’èxode juvenil és patent en tot el territori català i, sobretot, on més ha augmentat ha sigut a la demarcació de Girona.” És una de les conclusions de l’informe Joves emigrants: el repte gironí, que posa el focus en els milers de nois i noies que es veuen forçats a una mobilitat territorial per continuar formant-se, intentar aconseguir una feina o mirar d’optar a unes ofertes que no siguin tan precàries com al país d’origen. Es tracta d’un estudi elaborat per la UGT i Avalot. En la diagnosi es destaca que, en l’última dècada, la taxa de joves de les comarques gironines d’entre 15 i 34 anys d’edat que han marxat a viure a fora ha incrementat un 183,03%. El 2009 constava que el nombre de residents a l’estranger era de 1.471 persones, en la franja que va dels 15 als 29 anys. I, actualment, se situa a les 4.825.

La mateixa línia ascendent es contempla entre els veïns i veïnes de les comarques gironines d’entre 30 i 34 anys. El 2009 n’hi havia 740 que es van establir a l’estranger a la recerca d’un futur millor i aquest 2018 en són 1.433. En conjunt, per tant, el total de joves gironins que s’ha instal·lat a fora s’ha multiplicat gairebé per tres en deu anys, d’ençà que va començar la crisi.

Al mateix període, aquest flux emigratori ha sigut més accentuat a Girona en comparació a la resta de demarcacions catalanes: a la de Tarragona ha pujat un 124,33% del 2009 al 2018; a la de Barcelona, un 117,17%, i clarament inferior és la registrada a la de Lleida (45%).

Destins més freqüents

En l’estudi es posa de manifest que “és molt complex intentar construir un projecte de vida autònom envoltats d’elevades taxes d’atur, temporalitat en les feines i baixos salaris”. La inexistència d’una ocupació de qualitat, a més, fa que tampoc no sigui viable poder accedir a un habitatge. D’altra banda, pel que fa a destins, l’informe recull que molts dels joves gironins han optat per marxar a l’Estat francès (1.322), a Alemanya (727) o al Regne Unit (552). Al quart lloc de la llista, però, s’hi situa un país que no és de la Unió Europea: Suïssa (on 465 nois i noies de la demarcació han anat a viure al llarg de la darrera dècada). I, ja a més distància, altres destinacions també freqüents són Bèlgica, Argentina o els Estats Units.

El secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, i la secretària d’organització d’Avalot, Cristina Domènech, reclamen al govern de la Generalitat nous programes d’ocupació per a joves que garanteixin uns llocs de treball estables que permetin un arrelament al territori. “Cal incentivar la contractació de menors de 35 anys a les empreses. Girona és talent i innovació. No podem permetre aquesta fuga constant de joves”, van concloure.

LA XIFRA

183%
més de nois i noies de les comarques gironines viuen en altres països en comparació al 2009.

LA FRASE

Cal incentivar la contractació de menors de 35 anys a les empreses de la demarcació
Xavier Casas
secretari general de la ugt a les comarques gironines


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona