Economia

Emprenedors

Implant personalitzat

Mimetis dissenya i fabrica una nova generació de biomaterials que es poden fer servir, per exemple, per regenerar ossos trencats

La companyia està treballant per fer peces a mida a partir d’impressores 3D

La investigadora Maria Pau Ginebra, la presidenta del grup, ha estat finalista del Premi Europeu per a les Dones Innovadores

Mimetis és una empresa derivada d’un grup d’investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya

La investigadora i presidenta de l’empresa Mimetis, Maria Pau Ginebra, ha estat aquest any finalista del Premi Europeu per a les Dones Innovadores. La seva companyia, Mimetis, dissenya i fabrica una nova generació de biomaterials que es poden fer servir, per exemple, per regenerar ossos trencats o que han estat netejats per extreure un tumor. Amb el nou material que han desenvolupat i patentat, el primer producte que han tret al mercat són uns grànuls. “Hem començat per aquí perquè els cirurgians i dentistes ja saben fer servir els grànuls; en aquest cas el que hem fet és canviar-ne la composició”, explica Ginebra. Els materials que fabrica Mimetis faciliten els processos biològics que acaben regenerant l’os perdut i sobretot es poden aplicar al camp dental, craniomaxil·lofacial i ortopèdic. La gran fita de Mimetis, però, són els implants personalitzats fets a partir d’impressores 3D. “Així podem fabricar estructures que tenen la mateixa forma que el defecte del pacient.” Per temes normatius, n’estan fent les primeres proves preclíniques amb animals.

Actualment Mimetis està en contacte amb veterinaris que es troben fractures que amb les plaques o les tècniques habituals no es consoliden. En aquests casos, l’única solució seria amputar, però la nova tecnologia els ofereix la possibilitat de no haver de recórrer a aquest traumàtic procés. “Els fabriquem estructures amb la mateixa forma que el defecte de l’os i s’implanta, es fixa amb petites peces metàl·liques i comprovem si amb aquesta ajuda, amb aquest material bioactiu que actua com una bastida, es regenera l’os.” De fet, l’objectiu és que el material ideat per Mimetis sigui el “substrat sobre el qual les cèl·lules òssies puguin créixer i guiar el creixement”. “L’os va colonitzant el material i queda l’estructura òssia totalment neta, ja que és un material que molt a poc a poc es va biodegradant”, explica Ginebra. Per anar més enllà del món animal, l’empresa està començant ara un primer estudi amb pacients amb defectes petits, sobretot maxil·lofacials. Els investigadors estan ja en contacte amb alguns dentistes i cirurgians i, de fet, alguns d’aquests professionals ja són socis de l’empresa.

La UPC, els orígens

Mimetis va néixer com a empresa derivada (spin-off) del grup d’investigació en biomaterials, biomecànica i enginyeria de teixits de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que Ginebra fa cinc anys que dirigeix (però forma part de l’equip des de fa dues dècades). Després d’impulsar dues rondes de finançament on han aconseguit 800.000 euros, són 14 socis, la majoria del món mèdic. Ara s’estan plantejant fer una tercera ronda, ja que com que desenvolupen dispositius mèdics i s’han de fer nombrosos estudis clínics i de validació, la inversió inicial és important.

Maria Pau Ginebra va estudiar la carrera de ciències físiques i reconeix que la seva passió per la ciència és “molt vocacional”. De tota manera, reflexiona que fins i tot a ella la van haver d’empènyer per fer el pas i tirar endavant el seu propi projecte. “Va ser un doctorand que em va dir que estava molt interessat en el projecte i el tema dels biomaterials que estàvem desenvolupant, i la seva motivació em va fer veure que crear una empresa era possible”, recorda.

Barrera psicològica

De fet, la investigadora creu que hi ha poques dones emprenedores, sobretot per un tema cultural. “La dona té poca confiança en si mateixa; en l’àmbit tecnològic hi ha poques dones i encara menys que s’atreveixin a llançar-se. Ens falta creure en les nostres pròpies possibilitats.” També hi ha, és clar, el tema de la conciliació. “S’han de fer moltíssims sacrificis i renunciar a moltes coses.”

Mimetis està començant ara a treballar per obtenir el seu material també en forma d’escuma injectable. Amb tots aquests projectes i segons el calendari projectat, la previsió econòmica de l’empresa és facturar aquest exercici 120.000 euros i arribar a l’equilibri financer (sense tenir en compte les subvencions) l’any 2020.

14
socis,
la majoria provinents del món mèdic, formen part actualment de Mimetis.
2
rondes
de finançament ha impulsat el grup, en les quals ha aconseguit 800.000 euros per seguir investigant i innovant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)