Economia

Suport de l’ACM a Roses en la lluita contra el ‘top manta’

David Saldoni, president de l’Associació Catalana de Municipis, es va reunir ahir amb l’alcaldessa, Montse Mindan

Alerten que la problemàtica va a més i que els intents per aturar-ho no han funcionat

“Roses no ha amagat el cap sota l’ala, però és clar que la capacitat de resposta dels ajuntaments per fer front a la problemàtica dels manters s’acaba; és un problema global i d’àmbit estatal”, diu David Saldoni, president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Saldoni es va reunir ahir a Roses amb l’alcaldessa, Montse Mindan, per manifestar-li el suport de l’entitat que presideix i instar a tractar aquest fenomen de manera col·lectiva, i des d’àmbits supramunicipals.

En la línia del que ja va avançar la setmana passada Mindan en un comunicat als mitjans, el president de l’ACM destaca en primer lloc la qüestió competencial: mentre no canviï la llei i el poder judicial consideri que aquest tipus de venda il·legal només constitueix una falta lleu i no pas un delicte, difícilment es podrà perseguir els manters, multar-los i condemnar-los. Però Saldoni també va subratllar altres aspectes pendents, com ara la conscienciació dels consumidors. “Si ningú comprés aquests productes, si ningú llogués pisos on s’allotgen els manters i guarden la mercaderia, no hi hauria top manta”, resumeix Saldoni. Per afrontar aquesta situació de manera global, l’alcaldessa i el president de l’ACM van coincidir ahir a Roses per dir que tornaran a reclamar un pla d’acció concret. Ho faran tornant-se a reunir com estava previst a final de temporada sota la tutela del Síndic de Greuges, amb altres municipis afectats, representants d’Interior, de Benestar Social, dels cossos de seguretat i, si pot ser, del món judicial.

També van relacionar aquesta problemàtica amb l’arribada de migrants a les costes del sud de l’Estat. Més concretament, Saldoni va alertar de l’arribada constant de menors no identificats que estan desbordant els centres de menors i als quals –al cap de 45 dies, siguin menors o adults– no s’ofereix cap possibilitat per evitar que estiguin en situació irregular.

Fenomen creixent

Els dos responsables polítics també coincideixen a descartar altres intents, com ara multar els clients del top manta, perquè consideren que és impossible de portar a la pràctica per la feina i la complicació administrativa que això significaria, a més de la mala imatge que generaria per a un municipi turístic.

En el mateix sentit, admeten que ni el reforç policial amb vigilants privats pot impedir que els manters s’instal·lin perquè hi ha una desproporció massa gran entre la capacitat policial d’un municipi i els més de 400 manters que aquest estiu s’instal·len al passeig de Santa Margarida, a Roses. “Després de Barcelona, Roses és sens dubte el punt on aquesta problemàtica és més forta”, va admetre Saldoni.

Amb tot, com a president de l’ACM, va defensar actuacions globals per intentar no generalitzar el que sembla que ha passat a Salou: en aquesta ciutat sí que han aconseguit que els manters no s’hi instal·lin més, però el top manta s’ha traslladat al municipi veí de Cambrils.

LA FRASE

Actuar només des d’un àmbit és com pressionar un globus i desplaçar el problema a una altra banda
David Saldoni
president de l’associació catalana de municipis


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries