Economia

La DO Empordà inicia la verema amb un raïm excel·lent

Les condicions meteorològiques han afavorit el bon estat sanitari de les vinyes

Les previsions assenyalen una producció lleugerament superior a la de l’any passat

Tots els factors externs han anat a favor de la verema aquest any al territori de la DO Empordà: les pluges de primavera van ser racionals i van afavorir el moment de creixement del raïm i la brotada. Tampoc hi ha hagut de moment pedregades per espatllar-ho i tot plegat ha propiciat que hi hagués prou reserva d’aigua per fer una maturació tranquil·la. A l’estiu sí que hi ha hagut episodis de més calor de l’habitual, però la planta estava preparada. “L’evolució actual apunta molt bones perspectives. L’estat sanitari del raïm és excel·lent i fa augurar que la qualitat del producte final, el vi, també ho serà”, resumeix Toni Roig, president de la comissió tècnica de la DO Empordà.

El celler Arché Pagès, a Capmany, va ser ahir l’escenari de presentació de les previsions de la verema 2018; el vinyater i enòleg Bonfill Arché, que fa un parell de dies que ha començat a collir el raïm negre destinat a vins rosats, confirma aquestes bones perspectives. La setmana que ve continuarà amb el raïm blanc i negre. En aquest celler, l’aposta per la qualitat i un tipus de vi molt concret ha significat que ja fa anys que tota la verema es torni a fer manualment, després de constatar que la verema mecanitzada utilitzada a principi dels anys noranta no permetia assolir els objectius desitjats.

Amb màquina o manualment, amb l’habitual diferència entre els cellers més a la plana i vora mar, que van començar fa una setmana, i les zones més interiors o enlairades, que comencen aquests dies, pràcticament tot el territori de la DO Empordà ja està de verema. Depenent del tipus de vi que vol elaborar cada vinyater, la collita s’ha iniciat amb les varietats més primerenques: muscat de gra petit, chardonnay, sauvignon blanc, alguna vinya de macabeu, i progressivament s’anirà passant a les varietats per elaborar vins negres.

Les previsions de producció apunten a uns 60.000 hectolitres, una xifra que correspondria a la mitjana històrica i lleugerament superior a la dels dos darrers anys; entre un 4 o 5 per cent més que en la collita del 2017. Amb aquest volum de producció, Toni Roig recalca que la DO està en bon moment. “Hi ha marge de creixement, però estem en uns volums de producció adequats a la demanda. No tenim problemes per col·locar el producte ni dèficit de producció”, conclou Roig.

LA XIFRA

60.000
hectolitres.
És la previsió de producció de la collita del 2018 a la DO Empordà, un 5% més que en la del 2017.

Primers beneficis de les estacions meteorològiques

Des de principi del 2018 onze estacions meteorològiques repartides en vinyes de l’Alt i el Baix Empordà ajuden els vinyaters a afinar els tractaments a la vinya. La collita és la primera que es beneficia d’aquest dispositiu. “Les recomanacions de tractament han sigut molt més acurades, això ha permès reduir els tractaments i aplicar-los en el moment més adient, anticipant-se als possibles problemes”, explica Toni Roig, president de la comissió tècnica de la DO. L’objectiu final és avançar cap a una viticultura més ecològica. El consell regulador de la DO Empordà, el centre de recerca IRTA-Mas Badia i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura de la Generalitat, amb el suport de la Diputació de Girona, van posar en marxa aquesta xarxa per combatre de forma més ecològica el míldiu, un fong que provoca una de les principals malalties que afecten les vinyes. Les estacions incorporen sensors de temperatura i humitat relativa, pluviòmetre, sonda d’humectació foliar i anemòmetre. Dotades de panells solars, funcionen els 365 dies de l’any. Les estacions fan com a mínim una lectura horària i les dades s’envien a una plataforma que monitora els resultats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona