Economia

JOAN FIGUERAS

SOCI DIRECTOR DE PGI ENGINEERING

“El segell Girona ens ha ajudat molt a créixer”

PGI Engineering ha treballat en nombrosos projectes d’enginyeria d’instal·lacions, entre els quals hi ha el miniestadi del Barça, la nova clínica Girona i la basílica de la Sagrada Família

L’empresa aspira a doblar en un any la facturació en el mercat francòfon des de la seu de Girona, on també ampliarà el personal

Un equip.
Joan Figueras és un dels socis directors de l’empresa PGI Engineering. Nascut a Cadaqués, és, juntament amb David Tuset i Carme Trull, soci minoritari de l’empresa de Josep Juliol, que és soci majoritari juntament amb la seva filla Aina Juliol

El Bulli Foundation, el miniestadi del Barça o la mateixa Sagrada Família. Són només tres exemples d’espais on ha treballat PGI Engineering, una empresa nascuda a Girona fa 25 anys que es dedica a l’enginyeria de les instal·lacions en l’edificació. És a dir, per exemple, de l’electricitat, la climatització o les telecomunicacions. El seu nom va associat a reconeguts projectes no només gironins –ara treballen en la nova Clínica Girona i s’han ocupat de nombrosos hotels de la Costa Brava, però també de fàbriques com la Simon– sinó també de la resta de l’Estat, el mercat francòfon o l’americà. Hi ha, per exemple, l’hospital de Reus, la seu de Desigual o la meitat dels edificis del 22@, el FC Barcelona, el Real Madrid, el València i l’Espanyol. Altres són l’hotel Mandarin de Londres, la seu del BMCE a Rabat, un complex a Etiòpia o la mesquita Jubail a l’Aràbia Saudita. L’emprea té 150 treballadors i enguany facturarà al voltant d’11 milions d’euros.

És una empresa gironina, com porten el segell gironí?
És una empresa 100% gironina i 100% familiar. El segell Girona ens ha ajudat molt a créixer tant a Catalunya com a l’Estat i també a l’estranger. De fet, el mercat francòfon el gestionem des de Girona.
La seu central és aquí, doncs?
Tenim diferents oficines, tot i que vam néixer a Girona i hi tenim la seu central. La de Barcelona, amb una trentena de persones, té quasi tant pes com la de Girona, on som quaranta. A Tarragona, a Madrid, a Mèxic –amb 20 persones–, a Bolívia i el Perú. Mèxic és un dels objectius principals a partir d’ara on potenciarem el nostre treball i creixerem.
Estan en fase d’expansió?
Els últims dos anys i mig hem crescut en personal i facturació i es pot dir que ha sigut bàsicament saturant; saturant no és la paraula exacta, però saturant el mercat català. Com a enginyeria a Catalunya poc més es pot arribar a facturar en el món de l’enginyeria de les instal·lacions.
Quines perspectives tenen?
En dos anys, passar dels 11 als 13 milions i, en quatre anys, d’11 a 15 milions si no ha vingut la crisi abans, però esperem que no. I si ha vingut, haurem de buscar altres mercats com hem fet aquests últims anys. Són objectius ambiciosos però assumibles, no és fer volar coloms.
Com ho aconseguiran això?
Des de Girona potenciant el mercat francòfon, que és molt important per a nosaltres i que té una filosofia molt semblant. L’equip de producció de França se centrarà aquí a Girona i creiem que podrem doblar la facturació de França. Ara tenim 15 persones que estan treballant en els projectes del mercat francòfon i volem que el 2019 siguin 30. També potenciarem el mercat espanyol, des de Madrid, la resta de l’Estat, i la tercera pota, encara que n’hi ha quatre, és potenciar l’oficina de Mèxic. Per poder augmentar la facturació també hem de diversificar amb altres serveis que no siguin purament la divisió d’instal·lacions. Amb la marca de PGI Engineering ens hem centrat en tot el que és residencial, hoteler i terciari, i dins d’aquest sector només dissenyem les instal·lacions. Som un complement necessari del projecte de l’arquitecte. Normalment és una tercera part, però si l’edifici és molt tecnològic ens n’anem al 50%.
Els clients són arquitectes?
Un 40% són arquitectes o promotors, i la resta són tant privats (25%) com fons d’inversió (20%) i l’administració (15%).
Quines són les altres divisions de l’empresa?
Hi ha PGI Energy, on fem totes les certificacions energètiques que el mercat avui en dia ens demana, tant l’americana com l’europea. Tenim un equip especial que busca la millor solució energètica per als edificis. Per exemple, a la torre de Rabat intervenim per fer la façana més altament eficient. O hi ha un edific al 22@, l’edifici Luxa, que ha guanyat el premi LEED Gold. L’any 2020 hi ha una directiva europea que demanarà que tots els edificis siguin nearly zero, que produeixin l’energia que consumeixin. I estem treballant en això. L’altra branca que té PGI és la industrial, amb la marca PGI Torrella, perquè és una societat en què la meitat és de PGI i l’altra de la família Torrella, on hem unit la seva gran capacitat de producció i de fer les coses ben fetes a la nostra part d’instal·lacions i la nostra part comercial. Aquest 2018 hem facturat un milió i mig i el 2019 ho volem potenciar i anar a 2-2,5 milions perquè fem tant edificis industrials com sector logístic, que està molt a l’alça. Per exemple, fa dues setmanes que ens ha contractat FD Pharma per al seu nou edifici logístic robotitzat,a Caldes de Montbui. Volen un claus a la mà, no d’obra, però sí de projecte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona