Economia

2.500 empreses van endur-se la seu social de Catalunya

La Generalitat identifica el trasllat de 3.700 números d’identificació fiscal entre l’octubre i el juliol, que responen a 2.500 companyies

Un 80% són microempreses i petites empreses i un 60%, de serveis

Unes 2.500 empreses van decidir traslladar la seva seu social després de l’1 d’octubre, segons el balanç oficial que ahir va fer públic el govern de la Generalitat. El decret llei que el govern del Partit Popular va aprovar amb caràcter d’urgència el 6 d’octubre de l’any passat i que facultava els consells d’administració de les empreses a traslladar la seu social (fins al moment, s’havia d’aprovar en junta d’accionistes), va provocar la marxa d’un total de 3.700 codis d’identificació fiscal, que, segons la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, respon a la decisió empresarial de 2.501 companyies.

De fet, la consellera explicava ahir que una mateixa empresa pot tenir diferents codis d’identificació fiscal o CIF. Per exemple, en el sector financer, per llei cada fons de pensió té un CIF diferent i el fet que se n’hagin trasllat 247 fons de pensions no suposa que hagin marxar 247 empreses. Algunes de les empreses que han traslladat la seu social fora de Catalunya pertanyen a grans grups empresarials, cadenes comercials i hoteleres i la decisió de l’empresa matriu comporta el moviment de totes les empreses del grup. En aquest sentit, el Departament d’Empresa ha identificat 952 empreses que pertanyen a un total de 324 grups empresarials.

Amb tot, els 3.700 CIF que han marxat representen un 0,59% de la base empresarial que té Catalunya, que en el tancament del 2017 va ser de 618.366 companyies, cosa que representa un increment de l’1,5% en relació amb les empreses registrades l’any 2016. “No va ser innòcua [la marxa d’empreses], però va ser un mal intencionat”, va dir Chacón.

Segons les dades presentades ahir pel departament, que s’ha dedicat a estudiar tots els moviments dels CIF entre l’octubre del 2017 i el juliol del 2018, el 80% de les empreses que s’han traslladat fora de Catalunya són microempreses i petites empreses, i també el 79,6% són del sector serveis. Un 12,2% serien empreses industrials; un 7%, de la construcció, i un 1%, de l’agricultura. Per destinació, un 61% dels CIF s’han traslladat a Madrid i també al País Valencià (10,3%), Aragó (7,2%), Andalusia (5,5%) i les Illes Balears (4,7%).

Malgrat la preeminència de petites empreses, alguns dels grans grups, entre els quals hi ha Gas Natural (ara Naturgy), CaixaBank, Banc Sabadell, Planeta, Codorniu, Bimbo, Idilia Foods, Abertis o Cerveses San Miguel van moure la seva seu i aquestes grans companyies sumen fins a 100.000 milions d’euros de facturació.

Intencionalitat política

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va lamentar durant la roda de premsa la “intencionalitat política” del decret de fer mal a Catalunya, tot i que el document s’empara en la “llibertat d’empresa”. “Ens dol que s’hagin volgut perjudicar els interessos de la nostra economia” aprofitant que hi havia por, va dir Chacón, que va rebutjar que les empreses catalanes hagin estat amenaçades en algun moment des de l’1 d’octubre de l’any passat. “Que no ens parlin d’inestabilitat perquè tenim claríssima quina és la nostra estratègia, apostant per incentivar la competitivitat de les empreses i sent l’única zona de l’Estat que té un Pacte Nacional per a la Indústria”, assegurava. La consellera va declarar que “ens molesta molt que se’ns acusi de perjudicar les empreses quan el que les han perjudicat han estat uns altres”. Amb tot, Chacón va reconèixer que des de l’agost hi ha hagut un “canvi de tendència” en el trasllat de seus socials i que ara s’està tendint a la normalitat.

Per Chacón, no totes les empreses que van marxar són contràries al procés d’independència de Catalunya, però factors com ara la por al boicot hi poden haver influït. La consellera va recordar, que, dins l’Estat espanyol, Catalunya lidera el nombre d’empreses amb seu social, amb el 18,5% del total. Madrid en té el 16%.

LES XIFRES

0,59
per cent
de la base empresarial de Catalunya són les empreses que han mogut la seu.
1,5
per cent
ha crescut el nombre d’empreses a Catalunya durant el 2017, fins a un total de 618.366 companyies.

Foment no vol que es minimitzin els efectes del trasllat

Foment del Treball va fer ahir una crida a no minimitzar l’efecte que ha tingut la decisió de grans empreses catalanes de traslladar les seves seus socials a altres parts de l’Estat espanyol, segons recull l’agència Efe.

El director d’economia i estudis de Foment, Salvador Guillermo, a falta de poder analitzar l’informe en la seva integritat, va assegurar que no entraria a discutir el percentatge d’empreses sobre el total que se n’ha anat, però hi va afegir: “No se n’ha anat el senyor de la cantonada”, sinó “grans empreses del sector de les assegurances o del sector financer”, va dir, “i això ha de preocupar i ocupar”, va concloure.

En relació amb el punt de l’informe oficial del govern català amb dades registrades i amb codi d’identificació fiscal (CIF) que indica que el 80% de les empreses que s’han traslladat són microempreses o petites empreses, Guillermo va assegurar que el “preocupava” especialment l’altre 20% d’empreses, ja que “totes les empreses són importants, però les grans tenen una capacitat de tracció sobre el conjunt de l’economia”.

“Que moltes de les grans empreses se’n vagin és molt significatiu. Això fa falta veure-ho com un element de preocupació. (...) Això no pot ser un element positiu”, hi va afegir. En la mateixa línia, el president de la comissió d’economia i fiscalitat de Foment, Valentí Pich, va recordar que la ubicació de la seu social és “determinant” per a les firmes de serveis professionals que treballen per a les grans empreses.

La Generalitat va recordar ahir que el trasllat de seus socials no ha tingut efectes sobre els llocs de treball, que es mantenen, i tampoc en termes productius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona