Economia

Els preus de l’oli es mantindran, en una collita mitjana

A punt per encetar la campanya de l’oliva, la producció catalana caurà del 15%

Augment mundial del consum

Durant els pròxims quinze dies començarà la campanya de collita de l’oliva a Catalunya. Les cooperatives n’esperen una producció “mitjana”, tot i que serà 15% inferior a la de l’any passat. En total, es preveu produir 31.800 tones d’oli, segons les estimacions de la Federació de Cooperatives Agràries (FCAC).

Fins que no entrin al molí les olives, no se’n coneixeran el rendiment real i la possible influència de les pluges d’aquest mes. En tot cas, no seran suficients per compensar la important davallada productiva a la DOP Siurana. Serà d’almenys el 40% respecte de l’any passat. “Sortim d’un hivern molt sec i els arbres estan cansats de la campanya passada”, explica el president i també responsable del sector de la FCAC, Antoni Galceran. A la zona amb major volum productiu del país –el Baix Ebre i el Montsià– la retallada serà del 15%. Després de dos anys de sequera i de collites dolentes, a les comarques lleidatanes es produirà el 10% menys d’oli. Per contra, on s’incrementarà –passant de 1.500 a 1.800 tones– serà a les comarques barcelonines i gironines.

La curta collita és general en els principals productors mundials: Itàlia, Grècia i Tunísia. L’excepció és Andalusia, la principal regió productora al món, que confia en una bona campanya. És per això que en el global de l’Estat espanyol es preveu un increment del 15% de la producció. Amb mercats de volums interconnectats, els preus que es paguen als pagesos no variaran gaire: “En l’àmbit mundial, la producció pot caure del 8%, i per tant no hi ha motius per esperar una nova baixada de preu”, explica Galceran. Ara bé, el mercat d’aliments bàsics agroalimentaris va deixar d’estar regit fa anys per la lògica exclusiva de l’oferta i la demanda. De fet, els preus en origen es van enfonsar el maig passat del 33% a causa del rumor, infundat, que la collita andalusa seria extraordinàriament generosa. El preu va caure fins a 2,61 euros/kgr, i ara sols ha recuperat cap a 20 cèntims. I això, amb un mercat sense estocs remarcables, perquè el consum mundial s’ha anat incrementant els darrers anys, mentre les produccions es mantenen. “Les consumidores tradicionals continuen usant l’oli d’oliva, i a més s’han incorporat els Estats Units i països asiàtics. Han descobert que és un greix saludable i saborós.” Lluny dels grans volums, però amb bona part de vendes a l’exterior, aquesta tendència la noten empreses com Oleum Flumen, amb conreu i molí a Vinaixa (Les Garrigues): “En mercats amb clients nostres habituals, com ara els nòrdics, en creix el coneixement. Ara, nosaltres sols tenim un producte, el verge extra. El preus van una mica a l’alça els darrers anys, però els costos com el vidre i el combustible, també”, destaca Martí Terés, el propietari.

A Catalunya, la previsió és que no s’encareixi l’oli al detall. La garrafa de cinc litres de verge extra es vendrà al públic entre 24 i 27 euros. Galceran afirma: “El preu hauria de ser més alt, però fa anys que no es toca per la por de perdre consumidors.”

LA FRASE

El preu hauria de ser més alt, però fa anys que no es toca per la por de perdre consumidors
Antoni Galceran
RESPONSABLE DE L’OLI DE LA FEDERACIÓ DE COOPERATIVES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona