Economia

May assegura que el pacte amb la UE pel ‘Brexit’ està tancat al 95%

La primera ministra diu que només queda pendent la qüestió de la frontera irlandesa

La primera ministra britànica, Theresa May, va comparèixer ahir davant el Parlament per informar sobre la cimera europea de la setmana passada i va assegurar que ja està tancat el 95% de l’acord amb la Unió Europea (UE) i que està disposada a “explorar cada possible opció” per desbloquejar les negociacions. El 5% que queda és acordar com es pot garantir que no es torni a posar una frontera física a Irlanda del Nord per respectar els acords de pau del 1998 a la regió.

Va especificar que calen quatre passes: que hi hagi un compromís ferm entre les dues parts per a un acord de duanes temporal, que hi hagi una opció per estendre el període d’implementació com a alternativa a un pla de contingència, que el Regne Unit no sigui forçat a signar un acord contra la seva voluntat i pugui trencar les converses en qualsevol moment i, finalment, garantir a les empreses nord-irlandeses l’accés al mercat britànic en tot moment.

“No estic fent això per mi, sinó per l’interès nacional”, va afirmar May, que va deixar clar que ella no vol cap extensió de la transició i que espera haver tancat un acord abans del desembre del 2020, quan acabarà el període de transició si, com tot indica, arriben a un acord abans del 29 de març del 2019, moment en què es faci efectiu el Brexit. La primera ministra no va precisar la duració de la pròrroga.

May va informar ahir el Parlament, avui informarà els seus ministres en la reunió de gabinet i demà compareixerà davant el seu grup parlamentari, que l’ha citat perquè doni explicacions sobre les noves concessions que vol fer i que han fet enfadar tant els proeuropeus com els antieuropeus del seu partit. L’amenacen amb una moció de confiança.

Diumenge el ministre del Brexit va sortir a demanar calma als seus parlamentaris i ahir va ser el de Transport, Chris Grayling, qui va demanar als seus “mantenir el cap fred”. Grayling va recordar que “el Parlament podrà votar el pacte amb la UE i tant a nosaltres com a la UE ens interessa aconseguir un pacte que pugui ser aprovat perquè, si no, l’alternativa és que no hi hagi acord”.

Aquesta tensió s’ha traslladat també al llenguatge que fan servir alguns polítics i periodistes. Ahir va ser condemnat per totes les formacions polítiques el tracte que dispensen a May. Un polític tory anònim va declarar al Sunday Times diumenge, sobre la primera ministra, que “s’apropa el moment d’escalfar el ganivet, clavar-lo al front [de May] i girar-lo. Aviat morirà!”, mentre que un altre li va demanar “que porti la seva pròpia soga”. La portada del dominical va ser: “Theresa May entra a la zona d’assassinats.”

La diputada laborista Yvette Cooper va denunciar el llenguatge “vil i deshumanitzador” que s’està emprant contra la primera ministra i va demanar que es publiqués el nom de l’autor o autora del comentari. “La virulència personal no té cabuda en el nostre sistema polític”, va condemnar un portaveu de Downing Street. “No han après res de l’assassinat de Jo Cox?”, els va renyar un altre diputat referint-se a l’assassinat de la diputada laborista en mans d’un fanàtic d’extrema dreta en la tensa campanya del referèndum del Brexit el juny del 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona