Economia

BBVA Research manté que el PIB català creixerà el 2,5% aquest 2018 i el 2,3% el 2019

El centre d’estudis del banc calcula que els atemptats de l’agost i el procés independentista han evitat la creació de 30.000 llocs de treball en l’últim any

BBVA Research preveu que el PIB català augmenti aquest any un 2,5% i el 2,3% el 2019, les mateixes taxes que va anunciar el 23 d’abril, segons Miguel Cardoso, economista en cap per a l’Estat del BBVA Research. Cardoso ha presentat una nova edició de ’Situació Catalunya’ on s’indica que de confirmar-se aquesta previsió a finals d’aquest any, el PIB encadenaria sis anys amb una mitjana de creixement anual del 2,9%. Cardoso creu que el 2018 i el 2019 es crearan 130.000 llocs de treball i la taxa d’atur se situaria en el 10% a finals del 2019. BBVA Research calcula que ’’la incertesa política a Catalunya, el ’procés’ i els atemptats de l’estiu, han evitat la creació de 30.000 llocs de treball en l’últim any.

L’edició de la revista ’Situació Catalunya’ fa un càlcul sobre l’impacte sobre el mercat de treball de ’’la incertesa política’’ que ha generat a Catalunya el ’procés’ i els atemptats de Barcelona i Cambrils a l’agost passat.

BBVA Research recorda que l’economia catalana venia d’uns anys amb un comportament excepcional amb creixements del 3,3% el 2017, el 3,6% el 2016 i el 4,2% el 2015. No obstant aquesta forta dinàmica, ’’els esdeveniments viscuts en el segon semestre de l’any (atemptats de Barcelona i Cambrils i la incertesa relacionada amb l’entorn polític) varen afectar la demanda interna i especialment el sector turístic’’.

Tot i aquest antecedent, el BBVA afirma que ’’la favorable evolució de les exportacions de béns va permetre que l’agregat del PIB no es ressentís de la mateixa manera. Així, un millor context global ha permès compensar en part l’impacte de la major incertesa’’.

La previsió de la revista ’Situació Catalunya’ del passat mes de febrer, condicionada per l’impacte de la incertesa política, indicava que el PIB creixeria aquest 2018 el 2,1%, el 2019 el 2% i la taxa d’atur a finals del bienni 2018-2019 se situaria en el 9,6% i no en el 10%, quatre dècimes més, cosa ara afirma aquest centre d’estudis.

El bon ritme de l’economia catalana l’impulsen les exportacions, les inversions i la creació de l’ocupació que segueix impactant positivament en el consum intern. Un altre factor destacat per l’informe és la reducció del clima ’’d’incertesa’’ política que hi havia a primers d’aquest any i que després d’aquests trimestres s’ha anat esvaint, cosa que ha permès revisar a l’alça les previsions.

Cardoso ha assenyalat que aquesta moderació del creixement econòmic de Catalunya, amb una taxa del 2,5%, no permet parlar en cap cas ’’d’estancament’’ de l’activitat econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona