Economia

El Suprem debat avui qui ha de pagar l’impost de les hipoteques

Després del polèmic fre a l’aplicació de la sentència que diu que l’han de pagar els bancs, el ple de la Sala Tercera fixarà doctrina i determinarà si el canvi de criteri té retroactivitat

Una trentena de magistrats decidiran quina jurisprudència donen per bona

El ple de la Sala Tercera del Tribunal Suprem acull aquest dilluns el debat sobre qui ha de pagar finalment l’impost de les hipoteques, si el banc o el client. El ple està format per 31 magistrats però tres no assisteixen a la sessió extraordinària. Per tant, la decisió la prendran 28. Tots ells poden intervenir a la sessió extraordinària, que es preveu llarga. Podria ser que la decisió no es conegui aquest dilluns. Segons fonts del tribunal, està previst que el Suprem emeti un comunicat amb la decisió que adoptin.

Els magistrats decidiran quina jurisprudència donen per bona, si la que es ve aplicant des del febrer (que l’impost el paga el client) o la fixada en la sentència emesa el 16 d’octubre, on es determina que l’impost el paga el banc.

La convocatòria d’aquest ple, per part del president de la Sala Contenciosa-Administrativa, Luís María Díez-Picazo, ha estat envoltada de polèmica, pel fre a l’aplicació d’una sentència desfavorable als interessos de les entitats financeres, i ha generat incertesa jurídica durant setmanes sobre qui ha de pagar l’impost. En cas que el Suprem avali que l’impost l’ha de pagar el banc, l’alt tribunal n’haurà d’aclarir la retroactivitat. No està clar que la decisió es faci pública el mateix dilluns, segons apunten fonts jurídiques.

La sentència de la Secció Segona de la Sala Contenciosa-Administrativa del Suprem canvia la jurisprudència anterior i determina que és el banc qui ha de pagar l’impost d’actes jurídics documentats que grava les escriptures de les hipoteques, ja que argumenta que l’únic interessat en inscriure la hipoteca és el banc.

La decisió es va fer pública el passat 18 d’octubre i va generar importants pèrdues a les entitats bancàries. Aquell mateix dia els sis bancs espanyols de l’Íbex 35 van perdre més de 5.300 milions d’euros en borsa.

El president de la Sala Tercera del Suprem va emetre un comunicat l’endemà que transcendís el canvi de criteri de l’alt tribunal, on anunciava que portava aquesta decisió al ple de la Sala Tercera per debatre quina era la jurisprudència que s’havia d’aplicar. Tot i que la sentència del 16 d’octubre és ferma i no es pot revisar, el Suprem ha paralitzat la deliberació d’assumptes sobre impostos hipotecaris a l’espera del ple d’aquest 5 de novembre que determini si es canvia la jurisprudència aplicada fins ara.

L’impost d’actes jurídics documentats suposa el gruix dels impostos que es paguen per una hipoteca i representa un 1,5% del seu valor.

Retroactivitat del canvi de criteri

Un dels aspectes de la sentència que haurà de concretar el ple de dilluns és la retroactivitat de la decisió, en cas que es confirmi el canvi de criteri. L’escrit de la Sala Tercera del Suprem no deixa clar si les persones que han pagat l’impost en un passat tenen dret a reclamar-lo. El sindicat de tècnics d’Hisenda Gestha calcula que més de 235.000 catalans podrien reclamar la devolució de l’impost de les hipoteques constituïdes en els últims quatre anys i que, per tant, no han prescrit. El valor de les reclamacions sumaria uns 830 milions d’euros només al Principat. Al conjunt de l’Estat, la xifra s’enfila als 3.631 milions d’euros d’un milió i mig de reclamacions.

Diverses entitats financeres han defensat que no hi pot haver retroactivitat i han avisat que, si es manté la nova doctrina, els preus de les hipoteques pujaran, la qual cosa acabarà repercutint negativament en el client. Tanmateix, l’Associació Espanyola de Banca (AEB) va assegurar que si el criteri canvia “s’adaptaran”.

Una altra concreció haurà de ser davant de qui s’ha de reclamar. Fonts expertes van explicar a l’ACN que una opció seria exigir el retorn dels diners al banc i una altra reclamar a les hisendes autonòmiques, encarregades de recaptar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA