Campanya per defensar l'activitat

El Grup Balfegó, que pesca, engreixa i comercialitza tonyina, ha començat una campanya per divulgar la seua activitat entre els polítics i evitar que més endavant es torne a qüestionar el sector d'encerclament. En aquest sentit, el mes de maig que ve està previst que la presidenta de la comissió de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Congrés espanyol, María Antonia Trujillo, es desplace a l'Ametlla de Mar, així com la resta de membres d'aquesta comissió. «Volem explicar-los els mètodes i els processos que fem servir», ha explicat el director general del Grup Balfegó, Juan Serrano. D'altra banda, el Parlament català ha aprovat la compareixença d'una representació dels tonyinaires catalans per exposar la situació del sector.

Pescadors en perill d'extinció

La flota tonyinaire de l'Ametlla de Mar celebra que no s'hagi aprovat la inclusió de la tonyina roja en l'annex 1 de CITES
LURDES MORESO

No hi va haver sorpreses d'última hora en l'assemblea general de CITES que es va cloure aquesta setmana a Doha (Qatar). Cap dels més de cent cinquanta països participants va reclamar sotmetre a votació la proposta d'incloure la tonyina roja en l'annex 1 de CITES, cosa que implicaria la prohibició del comerç internacional d'aquesta espècie. Una proposta defensada per la Unió Europea però que la majoria de països ja van rebutjar en una primera votació (en comissió) que va tenir lloc la setmana passada i que va rebre 72 vots en contra, 43 a favor i 14 abstencions. «Incloure la tonyina roja en l'annex 1 implicava posar fi a la nostra activitat», va manifestar el director general del Grup Balfegó, Juan Serrano. De fet, una vegada s'introdueix una espècie en l'annex 1 de CITES és molt complicat treure-la'n més endavant. És per això que els tonyinaires defensen que les mesures de protecció d'aquesta espècie s'han de prendre en el marc de la ICCAT, l'organisme internacional que regula la pesca dels túnids. I així ho va manifestar el mateix president de la ICCAT en la reunió de Doha, que, segons va explicar Serrano, va fer una estirada d'orelles a la Unió Europea i els Estats Units per haver proposat la inclusió d'espècies comercials en l'annex 1 de CITES.

Tot i que els tonyinaires estan satisfets pel resultat de la reunió de CITES, també admeten que aquí no s'acaba el procés i que és molt probable que els grups ecologistes pressionen la Unió Europea perquè aplique les mesures que ha defensat per preservar el recurs de tonyina, i que afecten de ple el sector d'encerclament, amb sis embarcacions a l'Estat i totes amb base al port de l'Ametlla de Mar. «Estem estigmatitzats i volen posar fi a la nostra activitat amb l'argument que la nostra pesca és industrial», va dir Serrano.

Decepció a Europa

La decisió de no prohibir el comerç internacional de tonyina no ha agradat a la Comissió Europea, que ha mostrat la seua decepció per la negativa d'incloure aquesta espècie a CITES. «Existeix un seriós perill que la tonyina roja s'extingeixi si no s'adopten mesures de protecció d'aquesta espècie», va manifestar la comissària europea de Pesca, Maria Damanaki, en declaracions a l'agència Efe. En aquest sentit, la Comissió Europea espera que la ICCAT «assumeixi les seues responsabilitats» per assegurar que els estocs de tonyina es gestionen de manera sostenible.

Per la seua banda, la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, va manifestar que abans de prendre cap decisió sobre la pesca de la tonyina s'han de tenir en compte els informes científics de la ICCAT, uns informes que es faran públics el mes de novembre que ve i a partir dels quals es poden adoptar altres mesures per protegir l'espècie, com ara el tancament de caladors. «El sistema d'avaluació de la ICCAT és matemàtic i han de passar molts anys per constatar una recuperació de l'espècie», va lamentar Serrano, que sosté que amb el mètode d'observació de camp sí que s'ha començat a fer palesa la recuperació de la tonyina roja. Segons les dades de la ICCAT, entre el 1957 i el 2007 va disminuir un 74,2% la població de tonyina roja. Així, mentre que el màxim de biomassa calculat era de 305.136 tones el 1958 a l'Atlàntic, 50 anys més tard es reduïa a 78.724 tones.

La tonyina roja és el túnid més gros, amb una longitud que pot superar els 4 metres i un pes màxim de 700 kg aproximadament. L'espècie viu a l'Atlàntic nord i aigües adjacents, sobretot al Mediterrani, que és la principal zona de pesca i reproducció. També es troba a l'Atlàntic oest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona