Economia

Passar la frontera per omplir el dipòsit

Els conductors de l’Estat francès s’estalvien fins a 25 cèntims per litre de gasoil passant la frontera

El viatge surt encara més a compte per als fumadors

Només en tabac, alcohol i carn, l’estalvi pot superar 50 euros

Continua valent la pena, per als ciutadans de l’Estat francès, passar la frontera per venir a omplir el dipòsit del cotxe a les gasolineres de l’Alt Empordà. En el gasoil és on la diferència de preu és més important. Alain i la seva parella han vingut de Sant Cebrià, al Rosselló, i s’han fixat que a la gasolinera del seu poble el litre de carburant era a 1,38 cèntims. Cinquanta quilòmetres més al sud, a la Jonquera, només pagaran 1,13 cèntims per cada litre. “Amb un dipòsit de 70 litres, val la pena, venim un cop al mes”, diu aquest senyor jubilat que s’estalviarà uns 17 euros. I més tenint en compte que també farà altres compres.

Les estacions de servei de la Jonquera no donen dades concretes, però la presència de vehicles amb matrícula francesa és constant. Encara que l’estalvi en el preu no sigui sempre tan important: amb alguns supermercats de la zona de Perpinyà la diferència es pot reduir a només 10 o 15 cèntims per litre, una mica més de 10 euros per cada 50 litres de gasoil, calculen Thierry i Patricia, que han vingut de Perpinyà.

Compres per arrodonir

El negoci surt més rodó si el conductor és fumador i l’estalvi ja és d’entre 40 i 50 euros: “Sobretot pel tabac, però el trajecte no representa cap sobrecost”, diu Laurent, que ve un cop a la setmana des de la capital del Rosselló. “Al Pertús en el tabac m’estalvio 30 euros (50 euros per cada cartró en lloc dels 80 que costaria a França); en una ampolla del meu whisky preferit, 10 euros més estalviats, i en la carn que també compraré aquí, tot plegat t’asseguro que val la pena”, explica Patrick, que ve un cop a la setmana des de Ceret. En el seu cas amb el carburant no hi guanya tant perquè quan passa la frontera compra un gasoil d’alta gamma. “Pago més o menys el mateix que el que em costaria allà en un supermercat però aquí tinc un gasoil de qualitat”, diu.

Fins a Figueres

L’interès del carburant més barat s’allarga fins a Figueres, però ja són més quilòmetres i els conductors francesos que hi trobem a les gasolineres tenen algun altre motiu per venir, com ara el mercat de verdura del dimarts o el mercat de roba del dijous. “No venim a Figueres pensant que estalviarem diners ni ho hem calculat; segurament l’estalvi és mínim i el gastarem al restaurant. Però venim regularment per passar el dia, veure coses diferents, és molt agradable i omplirem el dipòsit marxant”, diu Patrice, que ha vingut amb dos acompanyants des de Perpinyà.

Un altre rossellonès, Luc, explica que ve dos cops a la setmana a Figueres per aprendre català amb uns cursets d’Òmnium Cultural i omple el dipòsit de tornada.

Els conductors que compren gasoil a Figueres tenen controlats els llocs més avantatjosos: a l’estació d’autoservei a tocar del supermercat Esclat hi ha un gran rètol que presumeix de “la benzina més barata” (1,12 euros), i també hi trobem molts cotxes francesos, entre els quals algun d’alta gamma: “I tant que val la pena, amb el meu dipòsit de 100 litres m’estalvio uns 30 euros cada vegada”, diu el conductor.

Que no hi falti l’armilla groga a la vista

e.c

Més enllà de la matrícula, el que identifica més els cotxes francesos d’ençà unes setmanes és una armilla groga ben a la vista sobre el davantal del vehicle. “Per solidaritat i suport a les mobilitzacions”, expliquen tots els conductors que ho fan. Però a ningú se li escapa que també és el salconduit de rigor si es troben atrapats en un bloqueig de carretera.

Des de Carcassona, quan els preus eren més alts

Esteve Carrera

El preu del carburant a l’Estat francès continua baixant: a mitjan novembre passat el punt de partida de la mobilització dels armilles grogues va ser precisament el preu de la gasolina; el gasoil s’havia apujat un 23% en un any i s’anunciaven nous augments per al gener del 2019. Des de llavors els intents del govern francès per desactivar la protesta l’han portat a fer marxa enrere i els supermercats s’han apuntat a vendre el carburant “a preu de cost”. Entre el 17 de novembre –inici de les protestes– i el mes de desembre el preu mitjà a les gasolineres franceses ha passat d’1,54 euros per litre a 1,46 euros. El preu mitjà del litre de gasoil a final del 2018 a França era d’1,3873 euros. Amb aquesta tendència a la baixa l’atractiu de les gasolineres de l’Alt Empordà per als ciutadans francesos es va reduint cada cop a les zones més properes a la frontera, la Catalunya del Nord. En canvi, abans de l’inici de la protesta dels armilles grogues el diari nord-català L’Indépendant va publicar en la seva edició digital un mapa interactiu molt més extens amb les gasolineres més barates en funció del domicili dels usuaris. Segons aquelles dades, els preus de les gasolineres de la Jonquera eren atractius en aquell moment fins a Carcassona, a uns 150 km de distància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona