Economia

Catalunya mantindrà el decret de les VTC tot i el dictamen contrari del Consell de Garanties

El reglament també inclou sancions de fins a 6.000 euros en cas d’infraccions molt greus

L’AMB preveu ampliar aquest dimarts a una hora el període de precontractació dels serveis dels VTC

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha assegurat aquest dilluns que es manté el calendari de convalidació del decret de les VTC per a aquesta setmana al Parlament tot i el dictamen contrari del Consell de Garanties Estatutàries, que en tot cas “no és vinculant”.

El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya ha conclòs que el decret de la Generalitat que obliga a precontractar el servei de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) amb un mínim de quinze minuts d’antelació “vulnera el dret a la llibertat d’empresa” reconegut a la Constitució. No obstant això, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu, Artadi ha recordat que aquest dictamen, com la resta de pronunciaments del CGE, no és “vinculant”.

Així, Artadi ha explicat que el Departament de Territori i Sostenibilitat està analitzant el contingut de l’informe, però ara com ara la Generalitat seguirà amb “el curs” de validació d’aquest decret, previst per aquest dijous al matí al Parlament.

Artadi ha considerat que aquests 15 minuts que va fixar l’Executiu ofereixen un “equilibri” entre els serveis de VTC i els taxis, encara que ha puntualitzat que aquest decret és una mesura temporal a l’espera de concloure els treballs d’una futura llei que el Govern té previst fer sobre aquesta matèria.

El Ple de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) té previst aprovar aquest dimarts una ampliació de 45 minuts del període de precontractació dels vehicles VTC, temps que se suma al quart d’hora que ja va establir la Generalitat en el decret per regular el sector, aprovat fa unes setmanes. A més, el reglament inclou sancions de fins a 300 euros per a infraccions lleus, de 301 a 1.400 euros per a les greus, i fins a 6.000 euros per a les molt greus o el precinte del vehicle si, per exemple, no està donat d’alta al Registre de Vehicles VTC –o si ho està en nom d’una altra persona–; negar-se a l’actuació dels serveis d’inspecció o conduir amb el permís caducat per sentència judicial o manca de punts.

Entre les infraccions greus, hi haurà l’ús de vehicles diferents dels que consten al registre, intentar captar clients a la via pública, com a l’andana d’una estació, port o aeroport o a mà alçada, i que el conductor del vehicle no estigui donat d’alta a la Seguretat Social. També estarà tipificada com a sanció greu si els serveis no consten en el Registre de serveis, és a dir, moment de la sol·licitud, dia i hora de recollida, l’origen i la destinació i els recorreguts mínim i màxim previst. Per últim, com a sancions lleus, hi ha el no tenir visible la documentació del vehicle VTC o retenir objectes sense avisar l’autoritat competent més de dos dies.

D’altra banda, el reglament de l’AMB tampoc permet “implantar ni practicar” la geolocalització amb caràcter previ a la contractació els vehicles, tot i que sí podrà saber la ubicació una vegada acordat el servei perquè el client pugui identificar el vehicle. Així mateix, tampoc es permet l’estacionament i fixa que quan aquest sigui necessari per carregar o descarregar passatgers es faci “de manera que es minimitzi l’afecció al trànsit rodat i a l’ocupació de l’espai públic d’estacionament” i d’acord amb la normativa vigent de trànsit.

Un cop va entrar en vigor el text de la Generalitat fa un mes aproximadament, les plataformes Uber i Cabify van decidir suspendre la seva activitat a Barcelona i anunciar un ERO per a més de 3.000 conductors, segons la patronal Unauto.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona