Economia

Més diners per a despesa social als comptes del govern

Aragonès destaca l’augment de 1.715 milions que beneficiarà Educació, Salut i Treball i se situarà als nivells previs a la crisi

Deixa per al ple les propostes de millores fiscals per convèncer els comuns

L’avantprojecte de pressupost que inusualment va presentar ahir el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, sense l’aprovació de l’executiu, exposant-lo a la plaça de Sant Jaume i no al Parlament –ho faran al ple de dimecres– i sense tenir el suport assegurat per tramitar-lo, preveu un increment de la despesa no financera finalista, i que per tant no es destina a pagar deute, del 7% del destinat als diferents departaments respecte als comptes del 2017. És a dir, més de 1.715 milions, fins arribar als 26.157 milions del total, una xifra que Aragonès va destacar que és possible gràcies als increments dels ingressos no finalistes de l’11,2% i que permetran deixar la despesa corrent en l’àmbit social “en els nivells màxims històrics i a nivells precrisi”, amb xifres per sobre les del 2010.

Va deixar clar, però, que la recuperació d’aquest nivell de despesa no significa encara “posar el país al dia” i que són uns comptes que defineixen “noves potencialitats” a partir d’escenaris plurianuals defugint polítiques imposades per l’Estat espanyol i incorporant els indicadors de benestar i progrés social i no basant-se només en indicadors macroeconòmics. La perspectiva és que l’any 2021 la Generalitat ja tingui superàvit després de l’esforç de complir l’objectiu de dèficit del PIB per segon any (0,38%).

L’executiu ha optat, en no tenir suport assegurat per a la seva tramitació i per pressionar el grup de comuns, amb el qual, segons Aragonès, s’han reunit unes deu vegades, per fer “un exercici de transparència perquè la ciutadania els pugui consultar”. Això sí, no va voler desvelar les propostes “assumibles” en matèria fiscal al ple i que els comuns demanen que impliqui modificacions d’IRPF i de l’impost de successions i transmissions. En qualsevol cas va assegurar que no tindria sentit “incrementar els recursos si s’han de destinar a reduir el dèficit”, i va instar-los a deixar enrere qualsevol “visió i temptació electoralista”. També va deixar clar que no preveuen cap “avançament electoral” en cas que no es puguin tramitar i que s’hauran de buscar mesures legals i normatives per assegurar 1.200 milions de “necessitats” que ja s’estan aplicant per mantenir els serveis públics. Més enllà d’aquesta qüestió va advertir que una pròrroga “dificulta la capacitat de previsió i planificació” que afectarà també les altres administracions.

Amb els “números endreçats”, havent millorat el pagament als proveïdors, un cop abandonat el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i ja dins del Fons de Facilitat Financera, el vicepresident Aragonès va demanar posar “llums llargues” per assolir nous reptes. L’esborrany dels comptes basats en quatre eixos: serveis públics de qualitat, prosperitat compartida i sostenibilitat, redistribució i cohesió social i democràcia i institucions més fortes, preveu que de l’increment total de la despesa el 73,6% es destini als departaments de Salut, Educació i Treball, Afers Socials i Famílies.

El que creix més, en 532 milions, fins arribar als 9.282 milions, és el de Salut, que es destinaran en bona part a la millora de les condicions laborals dels professionals, dels temps d’espera i a reforçar l’atenció primària, urgències i emergències. El segueix el Departament d’Educació, amb un increment de 473,2 milions per a la contractació de 4.692 docents i el finançament de llars d’infants municipals, seguit del Departament de Treball i Afers Socials i Família, amb 222 milions més per millorar l’atenció a la dependència, a la infància i a l’adolescència i per als centres especials de treball.

Per contra es redueix un 1,8% el capítol destinat a Vicepresidència, Economia i Hisenda, però augmenta en 36,7 milions d’euros el pressupost per a Presidència, fins als 604,3 milions, i també augmenta el del Departament de Territori i Sostenibilitat en 114 milions, que es destinaran als Ferrocarrils de la Generalitat i per a la T-Mobilitat.

LA FRASE

Uns pressupostos autonòmics sempre seran insuficients i no reflecteixen l’esforç fiscal del país
Pere Aragonès
VICEPRESIDENT I CONSELLER D’ECONOMIA

LA XIFRA

73,6
per cent
de l’increment de la despesa està previst que es destini als departaments de Salut, Educació i Treball


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA