Economia

L’OCDE alerta de les dificultats dels autònoms a Espanya per accedir a la protecció social

El seu darrer informe critica que les dones “continuen sent el grup amb més alt risc de patir precarietat laboral, sous baixos i atur”

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) alerta de les dificultats dels autònoms a Espanya per accedir a la protecció social. En el seu darrer informe sobre el mercat laboral espanyol, aquesta organització internacional assegura que a l’estat espanyol un treballador per compte propi té una probabilitat d’entre el 40% i el 50% més baixa de rebre suport econòmic estant a l’atur que un treballador estàndard. Així, l’OCDE avisa que “si no es tanca aquesta bretxa”, podria “tenir conseqüències negatives per l’equitat i inclusivitat al mercat de treball”. D’altra banda, l’OCDE critica que a l’Estat les dones “continuen sent el grup amb més alt risc de patir precarietat laboral, sous baixos i atur”. Tanmateix, remarca que “cada cop més joves sense estudis superiors i cada cop més homes” també s’estan veient afectats per la precarietat.

Així, l’informe recorda que la taxa de joves que no estudien ni treballen (Ninis) a Espanya és gairebé del 20%, la tercera més alta de l’OCDE. Tot i això, reconeix que els treballadors joves altament qualificats també s’enfronten a “greus dificultats” laborals, especialment per rebre salaris baixos.

Risc de desigualtats

Pel que fa a l’estat general del mercat de treball espanyol, l’OCDE pronostica que l’ocupació es mantindrà estable a Espanya, però veu preocupant que “la seva qualitat i equitat pugui empitjorar”.

“Les desigualtats podrien augment, ja que determinats grups de treballadors s’enfronten a majors riscos”, alerta. En concret, l’informe es refereix a persones que treballen en feines amb alt risc d’automatizació, a treballadors temporals o als autònoms.

Canvi en el règim d’autònoms

Si bé l’informe remarca els problemes d’accés a la protecció social dels autònoms, també constata que a finals del 2018 es van fer “canvis legislatius” a Espanya per “disminuir aquesta bretxa contributiva” entre empleats i autònoms. L’OCDE espera que això “millori l’accés a les prestacions per desocupació i a l’assegurança contra riscos laborals i incapacitat temporal per malaltia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona