Economia

Trump vol incloure Huawei en l’acord comercial amb la Xina

El president dels EUA està disposat a rebaixar la tensió tot i considerar l’empresa xinesa una amenaça a la seguretat

Pequín considera que les acusacions sobre els lligams de la tecnològica i el govern són un invent

El president dels EUA, Donald Trump, està disposat a fer un tracte amb la Xina: rebaixarà la pressió contra el gegant tecnològic Huawei a canvi d’avenços en l’acord comercial amb Pequín. Després d’una setmana d’atacs contra l’empresa xinesa, posant en risc el servei a milions de consumidors a tot el món i fent trontollar tots els mercats, el mandatari nord-americà va obrir la porta a fer una concessió si el govern xinès reprèn el diàleg comercial. “Puc imaginar que s’inclogui Huawei d’alguna manera com a part de l’acord comercial”, va dir. La sentència va entrar en el joc tradicional i ambigu de Trump, amb missatges bipolars sense concreció que no permeten saber ben bé què vol.

Si en una frase es va mostrar desitjós de tornar a la taula de negociació i fer el gest de retirar sancions i pressió a Huawei, en la següent va recordar que l’empresa tecnològica és una amenaça per als EUA.

“Huawei és una cosa molt perillosa. Si ho mirem des d’una perspectiva de seguretat o militar, és molt perillosa”, va dir tot seguit. La retòrica de Trump va deixar com estaquirots gran part de l’administració nord-americana, especialment els assessors en defensa i seguretat, conscients que, un cop més, el president estaria disposat a sucumbir a les recomanacions dels serveis d’intel·ligència per obtenir avantatge en el terreny comercial.

Per molts analistes les dues posicions són incompatibles, però no seria cap novetat. Ja ho va fer fa exactament un any, precisament amb una altra tecnològica xinesa. També enmig de les negociacions comercials amb la Xina, Trump va pressionar per sancionar ZTE, que feia set anys que tenia prohibit fer negocis als EUA per haver violat sancions imposades a Corea del Nord i l’Iran. Finalment es va arribar a un acord: a canvi de pagar 890 milions d’euros i fer canvis en l’organigrama de l’empresa, els EUA aixecarien el càstig.

Mentrestant, a anys llum d’un discurs pseudoconciliador, la baralla entre Pequín i Washington en la retòrica diplomàtica continua amb relació al tema Huawei. El portaveu del ministeri d’Afers Estrangers xinès, Lu Kang, va qualificar de “rumors inventats” els presumptes lligams entre l’empresa i el govern asiàtic, font dels dubtes dels EUA en relació amb la companyia. “Mai n’han ensenyat proves evidents”, va queixar-se. Hores abans, el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, assegurava que Huawei “menteix” en negar la relació amb el Partit Comunista xinès, fet que a parer seu posa els EUA “en risc”. Tot i això, la Xina va assegurar que continua “compromesa” a arribar a un acord comercial amb Washington.

LA FRASE

Huawei és una cosa molt perillosa, si ho mirem des d’una perspectiva de seguretat o militar
Donald Trump
president dels EUA

Campanya contra Pelosi

La presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, s’ha convertit de manera oficial en l’enemic número u de Donald Trump. Fins ara, Pelosi havia quedat al marge de la ira del president, però aquesta setmana, amb els tambors que criden a l’impeachment sonant cada cop més fort, el mandatari no ha dubtat a atacar-la i fer-la el centre dels seus insults. Trump ja li ha posat un malnom, “boja”, i va assegurar que “ha perdut l’oremus”. “És un desastre, s’està desintegrant”, hi va afegir. En canvi, es va tornar a autoqualificar de “geni extremament estable”. A través de les xarxes socials va començar a difondre vídeos alterats de Pelosi on sembla que tingui dificultats de parla o vagi beguda, en una campanya de desinformació i distorsió que s’apunta a la croada de la Casa Blanca contra la demòcrata. Trump va repiular-ne un a través del compte oficial a Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida