Economia

Aragonès convida les empreses que van marxar l’1-O a tornar a Catalunya durant el seu discurs al Cercle d’Economia

El vicepresident reclama “vèncer l’immobilisme” i reivindica el Pacte de Pedralbes com una “oportunitat magnífica”

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha reclamat aquest divendres “vèncer l’immobilisme” i “sortir de les zones de confort” per tornar a la taula de diàleg amb l’Estat espanyol.

En la seva intervenció al Cercle d’Economia que se celebren a Sitges, Aragonès també ha fet una crida a les empreses que van marxar l’1-O a què tornin a Catalunya. “No ho faig com una exigència sinó com una proposta”, ha dit, destacant la “necessitat de la implicació de la societat civil per acompanyar la millora de la reputació de l’economia”.

Aragonès també ha exigit la fi de la intervenció financera a la Generalitat. En aquest sentit ha advertit que Catalunya “pot aguantar un temps, però no indefinidament” sense una solució política, i ha destacat que amb “immobilisme no avançarem”.

“Les solucions penals no resoldran el problema”, ha afegit, en referència a la proximitat d’una sentència al Suprem, admetent que “vindran temps difícils de dolor personal i dificultats”. “Però hem de posar-hi per sobre la solució política, i ja tenim l’instrument, ja el vam acordar”, ha reiterat.

En aquest sentit, i referint-se al Pacte de Pedralbes, Aragonès ha parlat de “l’únic acord polític que hi ha hagut entre el govern de l’Estat i la Generalitat des de l’Estatut” i l’ha volgut reivindicar davant dels empresaris. “És una oportunitat i l’hem de recuperar ara amb la nova legislatura a l’Estat, i el govern de la Generalitat s’hi compromet”, ha defensat.

Aragonès ha dit que l’independentisme ha après lliçons durant els últims dos anys, però ha remarcat que “els aprenentatges haurien de ser a banda i banda” i que “Pedralbes és el camí”.

Aragonès ha dit que la retirada de seus socials la tardor del 2017 “no és neutre al 100%” i que a curt i mitjà termini “no hi ha impacte”. “Però és evident que com més seus socials estiguin a Catalunya, millor, i per això he proposat que hi hagi decisions en aquest sentit”, ha dit.

El vicepresident també ha recordat que la Generalitat ha complert per primera vegada amb els objectius de dèficit, deute i sostre de despesa, i que s’ha guanyat “l’autoritat política i moral” per exigir que s’acabi la intervenció financera establerta el novembre del 2015 pel govern del PP. “S’ha de derogar perquè avui només es pot justificar per un prejudici ideològic cap a la Generalitat”, ha dit.

Aragonès ha fet una crida als empresaris a augmentar els salaris per generar una competitivitat que no es basi només en la devaluació del mercat laboral, sinó en innovació i creixement estructural.

Pel que fa al finançament, ha dit que el Govern participarà de qualsevol iniciativa per millorar els recursos de Catalunya, però ha posat com a “condició prèvia” la retirada del control fiscal. A més, ha avisat que no es pot fer com a “substitutori de la negociació política”.

Finalment, Aragonès, ha apostat perquè l’Institut Català de Finances es converteixi en una banca pública de desenvolupament i promoció del país, i que se centri en inversions que complementin el sector financer privat en casos on cal “capital pacient, de rendibilitat menor o amb un retorn més llarg” però amb un fort impacte social o ambiental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona