Economia

Estats Units

Canvis en l’economia

A comprar sense cues

Amazon obre una nova botiga a Nova York sense dependents ni caixes que funciona a través d’una aplicació de mòbil

Un sector del comerç tem que aquest model comporti la pèrdua massiva de llocs de treball

Podries imaginar una botiga on no has de fer cues per pagar i no hi ha caixes enregistradores? Aquest és el present de les noves botigues d’Amazon; les Amazon Go. El gegant d’internet prova sort amb l’establiment de la seva primera botiga a la ciutat de Nova York després de l’èxit a Seattle, Chicago i San Francisco.

Amazon va abandonar el seus plans, el mes de febrer passat, d’obrir una de les seves seus a Queens. Va ser a causa de les crítiques rebudes dels ciutadans, que l’acusaven d’haver-se beneficiat de fins a 3.000 milions de dòlars en incentius governamentals. Ara hi torna en forma de botiga.

El nou mercat d’alta tecnologia, situat al centre comercial de Brookfield Place, disposa d’un espai de 1.300 metres quadrats i ofereix als seus clients menjar preparat, begudes, aperitius envasats i queviures bàsics. Aquest centre és freqüentat, sobretot, pels empresaris que treballen a les oficines situades a la Zona Zero.

La manera d’accedir-hi és a través de l’aplicació mòbil Amazon Go, escanejant el codi QR que proporciona a l’usuari. Un cop a dins, els clients poden agafar els productes que desitgen i surten de la mateixa manera que han entrat, sense necessitat d’enregistrar res. Les càmeres i els sensors treballen per fer el seguiment de la compra. Un cop fora, l’aplicació carrega l’import de la compra al compte d’Amazon vinculat a l’aplicació. Els sensors poden gestionar fins a 400 persones a la vegada.

Per a molts clients aquest model de botiga és el futur. Ho és la comoditat de no haver de fer cues i no haver de treure la cartera per pagar cada cop. I més en una ciutat com Nova York, on “tothom surt de l’oficina a l’hora de dinar i va amb presses”, segons Cameron Janes, vicepresident de les botigues físiques d’Amazon.

Per a molts altres, però, aquest model de botigues suposa una amenaça. Els propietaris estan especialment preocupats pel futur dels seus negocis. Marc Perrone, president de la Unió Internacional de Treballadors i Comerços dels Estats Units, òrgan que representa més de 30.000 treballadors de la ciutat de Nova York, comenta que “l’implacable model de negoci d’Amazon portarà pèrdues d’ocupació massives, fins al punt –assegura– que poden aturar la nostra economia”.

Molts ciutadans han protestat en contra de les empreses que discriminen tothom qui no té targeta de crèdit ni compte bancari. No acceptar efectiu podria ser una altra amenaça. Els nord-americans l’utilitzen en un 30% de totes les transaccions. És per això que Amazon va comunicar que començaria a cobrar en efectiu, però, de moment, només ho farà a la botiga de Nova York.

Un dels principals reptes d’aquest nou model és veure com funciona amb els robatoris. Nova York ha estat, durant molts anys, considerada la ciutat amb més robatoris del país. Tot i que el departament de policia de la ciutat va comunicar que no feia un seguiment dels incidents de robatori, Jack Shelley, amo d’una cadena de botigues de roba, explica: “Els nostres comerços s’enfronten dia a dia amb el robatori”, fet que ho converteix en una de les principals amenaces a què s’ha d’enfrontar la nova Amazon Go.

400
clients
alhora poden controlar els sensors de les botigues d’Amazon Go.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries