Invertiran 11 milions d'euros per modernitzar el regadiu dels arrossars

Les comunitats de regants comencen la inundació de les 20.000 hectàrees de camps d'arròs del delta de l'Ebre

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, i el president de Seiasa del Nordeste, Joaquín Molinos, van visitar ahir les obres que durant els darrers mesos s'han dut a terme al marge dret del Delta. «És l'inici d'un projecte de modernització de la xarxa de reg que es desenvoluparà els pròxims tres anys per fer-la més eficient», va assenyalar Bertran. En aquest sentit, administració i regants han acordat destinar 11 milions d'euros més al projecte d'entubament de sèquies, una actuació que es durà a terme a partir del mes d'octubre, una vegada s'hagi acabat la campanya de producció de l'arròs. «Quan enllestim aquestes obres quedarà pendent la modernització d'un 50% de les sèquies», va dir el president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre, Manel Masià.

Pel que fa a les obres que s'han executat al llarg de l'hivern, afecten 15 quilòmetres de sèquies dels termes d'Amposta, Sant Jaume d'Enveja i la Ràpita. Concretament, l'actuació consisteix en la substitució de les sèquies de formigó que estan en mal estat per unes canonades de polietilè de baixa pressió. L'obra permetrà millorar l'eficiència del reg actual i la seua gestió, de manera que s'estalviarà aigua i despeses del sistema de funcionament. «Els regants podran estalviar fins a un 40% de l'aigua», va explicar Molinos.

Impacte mediambiental

L'entubament de les sèquies del marge dret del Delta va començar a executar-se el 2004, amb una inversió d'1,1 milions d'euros. Però les obres es van aturar per l'impacte mediambiental, i no es van reactivar fins fa un parell d'anys en plena polèmica pel transvasament de l'Ebre a Barcelona durant l'episodi de sequera. Es van desvincular del projecte inicial unes sèquies que Medi Ambient considera corredors biològics, i la resta del projecte va tirar endavant tot i que el transvasament a Barcelona no es va realitzar.

Quan finalitzen les obres que es començaran a la tardor hi haurà una cinquantena de sèquies cobertes, i en quedaran una vintena més per cobrir que l'administració i els regants també volen entubar. «Demanarem la declaració d'impacte ambiental de les sèquies que falten», va dir Bertran, que estima que aquest projecte tindrà un cost de vuit o nou milions d'euros, que també finançarà Seiasa del Nordeste.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA