Economia

La càtedra de gastronomia homenatja avui Juli Soler

Ho fa amb un debat a Girona sobre la Borgonya i com els vins de l’Empordà s’hi poden inspirar

Al final de l’acte es tastarà el vi que més agradava a Soler, el Grand Cru Corton-Vergennes

La càtedra de gas­tro­no­mia, cul­tura i turisme Calonge-Sant Antoni de la UdG fa un home­natge avui a Juli Soler, que va ser artífex d’El Bulli jun­ta­ment amb Fer­ran Adrià, i ho fa amb una taula rodona per par­lar de la Bor­go­nya, apro­fi­tant que Soler era un ena­mo­rat dels seus vins, i com l’Empordà s’hi pot ins­pi­rar. L’acte es farà a les set de la tarda a l’Audi­tori Josep Irla de Girona, i al final del col·loqui se ser­virà als assis­tents una copa de vi Grand Cru Cor­ton-Ver­gen­nes 2016, “la bota de Juli Soler”, que Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, va com­prar jun­ta­ment amb Lau­rent Bre­lin, Car­los Orta i Quim Vila. “És un vi que en Juli com­prava sem­pre que podia i la idea és com­par­tir-lo amb els assis­tents i fer un pen­sa­ment cap a en Juli”, explica Josep Roca, pre­si­dent d’honor de la Cam­bra de Gas­tro­no­mia de Calonge i amic de Soler, que diven­dres pas­sat va fer qua­tre anys que va morir.

Aquest és el pri­mer acte que Josep Roca orga­nitza per a la càtedra a Girona al vol­tant del vi i “volia que fos pro­per a la memòria d’en Juli”. Apro­fi­tant que tenen una bota de vi, o com s’ano­mena a la Bor­go­nya una pièce,“amb el vi que li agra­dava a en Juli, vaig pen­sar que era una bona manera de recor­dar-lo en posi­tiu”, explica.

Una de les raons que han fet que Roca unís en un debat la Bor­go­nya i l’Empordà, a més de la passió que tenia en Juli Soler pels vins d’aquesta regió de França, és el lli­bre que va escriure el fran­ciscà gironí Fran­cesc Eixi­me­nis en el segle XIV, Com usar bé de beure e de men­jar, “que ja con­nec­tava la Bor­go­nya i l’Empordà”.

Per Roca, el debat d’avui ha de ser­vir per donar idees als viti­cul­tors de l’Empordà sobre com millo­rar, si la Bor­go­nya pot ser font d’ins­pi­ració i si, per exem­ple, “Espo­lla, Rabós, Mollet, Pera­lada o Can­ta­llops tenen mati­sos dife­rents i podem tro­bar diferències entre els pobles de l’Empordà”. L’Empordà, segons manté Roca, ha de pen­sar en gran i la idea de superació ha d’estar vin­cu­lada al dia a dia. “Mal­grat que des del 2007 a l’Empordà hi ha hagut un crei­xe­ment en qua­li­tat espec­ta­cu­lar, encara li queda recor­re­gut”, diu Roca, que asse­gura que és un vi que tri­omfa al ter­ri­tori, i que “l’Empordà no ha de tenir el millor vi del món sinó que s’ha d’apro­par a ser el més autèntic dins el món del vi”.

La pre­sen­tació de l’acte anirà a càrrec de la direc­tora de la càtedra, Dolors Vidal, i en el col·loqui hi par­ti­ci­pa­ran Fer­ran Cen­te­lles (elBu­lli­foun­da­tion), Mou­nir Saouma (Domaine Lucien Le Moine de Beaune), Car­los Orta (Res­tau­rant Villa Más), Lau­rent Bre­lin (Bistrôt La Dilet­tante de Beaune), Delfí Sana­huja (Caves Cas­tell de Pere­lada) i Josep Roca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia