Economia

Un jutge exonera 2,8 milions en deutes personals en un mes

El jutjat de Barcelona que aplica la llei de segona oportunitat resol els casos en un any

S’impulsa l’especialització arreu

La crisi econòmica no afluixa entre les famílies i una mostra evident és l’increment progressiu de peticions de concurs de la persona física no empresària que es registren en els jutjats civils, tot i que no és l’allau esperada quan es va implantar aquesta reforma de la llei concursal l’any 2015. Catalunya és una de les comunitat en què més persones insolvents sol·liciten el benefici d’exoneració del passiu insatisfet (BEPI): es van demanar 265 concursos personals el primer trimestre del 2019, és a dir el 45% del total a l’Estat espanyol (588).

El jutjat de primera instància 50 de Barcelona, que aglutina tots els concursos de la persona física a la capital catalana, preveu superar les 350 peticions aquest any, quan el 2017 va rebre 144 casos. “Anualment, hi ha un creixement del 60% de demandes, que no té cap altre jurisdicció”, afirma el titular del jutjat, el magistrat Miguel Ángel Chamorro, que ofereix una altra dada: el jutjat va exonerar un total de 2,8 milions d’euros en deutes a persones físiques, és a dir assalariades, en fallida. “La persona demana el BEPI quan té una motxilla econòmica amb què ja no pot fer front als deutes. Com que és un procediment universal, en demanar el concurs es paralitzen totes les reclamacions i embargaments que té en d’altres jutjats.I quan marxa d’aquí sense deutes, surt molt contenta, perquè realment té una segona oportunitat i, alhora, s’elimina l’economia submergida”, explica el jutge Chamorro. També hi ha casos en què la persona accepta sotmetre’s a un pla de pagaments dels deutes fins als cinc anys. El creditor públic continua tenint avantatges per recuperar els diners.

Una de les iniciatives del jutjat de Barcelona, a principi d’any, va ser aplicar un protocol concursal per als insolvents sense actius, que és el que té la majoria, per escurçar el temps del procediment a tres mesos, però, per falta de mitjans, el jutjat resol tots els casos, amb actius o sense, en un termini d’un any. “Ho vam intentar, però ens entren més casos, que resolem. Els quatre funcionaris que tenim són molt competents. Porten 90 concursos a l’any i no poden assumir-ne més”, manifesta el magistrat, de què el jutjat també és especialitzat a resoldre les reclamacions de clàusules sòl de tota la província, amb una allau de més de 30.000 causes, en què l’ajuden sis magistrades.

El grup de treball sobre la llei de la segona oportunitat —format per diferents professionals que cerquen eines per facilitar-ne l’accés, com ara el Col·legi d’Advocats de Barcelona— vol plantejar, ara, que en altres partits judicials catalans hi hagi un únic jutjat civil que s’especialitzi en els casos de concursos de persones físiques, com el jutjat 50, per donar una resposta més ràpida i amb una formació més acurada dels jutges. La proposta es farà a la sala de govern del TSJC.

LA XIFRA

350
concursos
de persona física espera superar, aquest any, el jutjat de Barcelona, un creixement anual del 60%.

LA FRASE

La persona que ve al jutjat està protegida: no se li pot embargar res. I sense deutes, pot tornar a començar
Miguel Ángel Chamorro
titular jutjat primera Inst. 50 barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida