Economia

L’Aràbia Saudita s’obre al turisme, concedint per primer cop visats

Vol diversificar l’economia i atraure 100 milions de visitants

Encara hi ha saudites empresonades per conduir, però les turistes hi podran circular soles

Turistes per petroli. El govern de l’Aràbia Saudita vol diversificar l’economia, que actualment és abassegadorament depenent d’un recurs que té data de caducitat i del qual té unes de les majors reserves mundials: el cru. Per primer cop en la seva història, el govern expedirà visats de turista, tot i que amb limitacions.

Amb precioses platges, cinc llocs Patrimoni de la Humanitat i sent bressol de les ciutats santes per als musulmans de la Meca i Medina, fins ara aquest país dirigit per una monarquia ultraconservadora era molt complicat de visitar. De fet, bàsicament hi entraven treballadors estrangers a fer les feines que els saudites no volen fer, empresaris i pelegrins. El nou visat electrònic, que es tramitava a partir d’ahir a la pàgina web de migracions saudita, cobreix les sol·licituds de ciutadans de 49 estats, tots els de l’espai Schengen de la UE –entre els quals Espanya–, els Estats Units, el Japó, Austràlia, Corea del Sud, Sud-àfrica, Singapur, Taiwan, Brunei i Malàisia. És a dir, països rics i governs aliats de la monarquia saudita. El visat tarda pocs minuts a omplir-se i tindrà una durada anual, permetent entrades i sortides múltiples amb un màxim de 90 dies d’estada. Costa 117 dòlars, i inclou assegurança mèdica i taxes.

A la Meca i a Medina, no

Obrir-se per aconseguir com volen 64 milions de visitants el 2022 i 100 milions pel 2030 significa alleugerir per a les turistes les normatives legals que impedeixen a les ciutadanes saudites viure amb els mateixos drets que els homes. La dissidència és durament reprimida al país, i dones que van defensar el dret a conduir vehicles –cosa que van aconseguir finalment– encara estan empresonades. Per contra, les turistes estrangeres podran entrar i viatjar-hi sense haver d’anar acompanyades d’homes. Tampoc se les obligarà a tapar-se tot el cos amb l’abaia o túnica islàmica, malgrat que hauran de vestir “amb discreció”, segons ha especificat un portaveu governamental.

A l’hora de demanar el visat no caldrà dir quina religió es professa, però l’accés a les ciutats santes queda reservat en exclusiva als musulmans. També es mantindrà per als estrangers la prohibició general de consumir alcohol.

La decisió de donar visats als turistes forma part del projecte Visió 2030, llançat pel govern saudita. Plantejat com un projecte de desenvolupament integral, preveu que per aquell any el turisme passi a significar el 10% del PIB, contra el 3% actual.

L’hereu admet certa culpa en l’assassinat de Khashog

Un dels darrers escàndols de violació dels drets humans que han colpejat la monarquia saudita va ser l’assassinat, el 2 d’octubre passat, del periodista saudita Jamal Khashoggi al consolat del país a Istanbul. A mesura que avançaven les investigacions, tot indicava que el crim l’havien perpetrat funcionaris del govern, i les mirades es van dirigir cap al príncep hereu, Mohamed bin Salman.

Onze persones seran processades per la mort i esquarterament de Kashoggi. Finalment, Bin Salman n’assumeix “tota la responsabilitat, perquè va passar sota el meu mandat”, ha dit a la cadena pública nord-americana PBS. Ara bé, el mandatari afirma que ell no n’estava al cas: “Som 20 milions de persones i tenim 3 milions d’empleats governamentals.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona