Economia

Els EUA imposaran aranzels des del 18 d’octubre a l’oli, olives, préssecs i carn de porc, entre d’altres

Afectarà sobretot a productes de l’Estat espanyol, França, Alemanya i el Regne Unit

El govern dels EUA ha anunciat que el 18 d’octubre començarà a imposar aranzels a la Unió Europea, amb un pes més important a quatre països, en concret l’Estat espanyol, França, el Regne Unit i Alemanya. És la resposta a la resolució de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) que aquest dimecres va decidir a favor de Washington en una llarga disputa comercial.

“Els Estats Units començarà a imposar aranzels aprovats per l’OMC a certs béns de la UE a partir del 18 d’octubre”, ha informat en un comunicat el cap de comerç exterior dels EUA, Robert Lighthizer.

En una esperada sentència, l’OMC ha determinat que Washington pot imposar a la UE sancions comercials per valor de 7.500 milions de dòlars (uns 6.900 euros) anuals, però l’Oficina de Comerç Exterior ha explicat que, de moment, s’imposaran aranzels del 10% a les aeronaus civils grans que el bloc comunitari ven als EUA i del 25% en certs productes agrícoles.

Els països que patiran més pels gravàmens seran l’Estat espanyol França, el Regne Unit i Alemanya, els “quatre països responsables del subsidis il·legals”, ha explicat l’Oficina de Comerç Exterior.

Els productes afectats

Entre els productes que es veuran afectats hi ha el formatge fresc, les olives, l’oli d’oliva i productes porcins d’origen espanyol, alemany i britànic, així com el vi francès d’acord amb una llista distribuïda per l’Oficina de Comerç Exterior.

També es veuran afectats els iogurts, la mantega, les cireres i els préssecs de la majoria de països de la Unió Europea.

La disputa a l’OMC, que va començar fa 15 anys, podria provocar una guerra aranzelària entre la Unió Europea i els EUA, encara que la Casa Blanca ha deixat la porta oberta a negociar i ha demanat a l’organisme comercial que fixi una reunió el 14 d’octubre perquè formalment autoritzi els gravàmens nord-americans.

Airbus vs Boing

L’Organització Mundial del Comerç ha autoritzat els Estats Units a imposar aranzels com a resposta a les subvencions il·legals que la UE ha atorgat al fabricant d’avions Airbus, competència de la nord-americana Boing.

En aquest context, França, Alemanya, Espanya i el Regne Unit van oferir a Airbus finançament a un tipus d’interès més baix que els mercats, cosa que va permetre a la companyia desenvolupar alguns del seus models més recents i avançats,

“Durant anys Europa ha donat subsidis massius a Airbus que han danyat seriament la indústria aeroespacial dels EUA i als nostres treballadors”, ha manifestat Lighthizer.

L’OMC ha determinat que Boeing va perdre 7.500 milions de dòlars en vendes potencials deguts als subsidis il·legals que els quatre govern europeus van atorgar a Airbus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)