Economia

El sector agrari, en alerta pels aranzels de Trump

Tot i que la mesura afectaria només el 5% de les exportacions catalanes als EUA, les empreses temen les conseqüències d’una guerra comercial

Demanen una resposta unitària a la UE

L’anunci del govern de Donald Trump d’imposar aranzels a partir del dia 18 d’octubre a una sèrie de productes europeus, entre els quals hi ha l’oli i el vi, ha posat en situació d’alerta el sector agrari català. Tot i que l’efecte no és tan gran com es temia en un primer moment, quan es va pensar que en la llista hi hauria també el cava, i que en xifres reals només afecta el 5% de les exportacions als Estats Units, les empreses han rebut la notícia amb pessimisme.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha assegurat que “és una mala notícia, perquè, si s’entra en una guerra comercial EUA-UE, les pèrdues seran generalitzades per a les dues economies”.

Segons les dades facilitades per la Cambra, l’afectació global directa seria de 104 milions d’euros. Dels quals, els més afectats per l’alta dependència del mercat nord-americà serien l’oli (52,3 milions d’euros, que representen el 13,9% de les exportacions del sector) i el vi (27,7 milions, que representen l’11,9% de les exportacions del sector). Per a la carn de porc congelada, malgrat que el volum d’exportació és important (22 milions d’euros), el mercat dels EUA és poc rellevant, ja que només representa el 2,4% de les exportacions.

Cristina Serradell, directora d’internacionalització d’Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, recorda que mentre que en el cas del vi i l’oli els Estats Units són el segon destí en exportacions, en el cas de la carn de porc se situen en la vintena posició. I, pel que fa als formatges, la incidència és pràcticament inexistent, aclareix, perquè “es produeix a una escala molt local i hi ha poques empreses que exporten”.

Més enllà de l’impacte directe, però, tant el president de la Cambra de Comerç de Barcelona com Serradell en destaquen el possible impacte indirecte. “Sempre que hi ha proteccionisme, no és una bona notícia per a una economia molt internacionalitzada com la catalana”, indica Serradell, que hi afegeix que “hi ha productes que en poden sortir perjudicats no perquè els exportem directament als EUA, sinó perquè els exportem a altres països europeus que sí que seran gravats”. En seria un exemple la pujada d’aranzels a Alemanya en el sector de la metal·lúrgia i l’automoció, “que podria acabar afectant les nostres vendes en aquell país”.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha emès un comunicat en què denuncia que “aquest gravamen distorsionarà el mercat europeu, perquè Itàlia i Grècia no tindran aranzels extres”, i reclama “una resposta unitària” de la UE a la política proteccionista del govern nord-americà.

LES FRASES

Si s’entra en una guerra comercial EUA-UE, les pèrdues seran generalitzades per a les dues parts
Joan Canadell
president cambra de comerç bcn
El proteccionisme no és una bona notícia per a una economia internacionalitzada com la catalana
Cristina Serradell
DIR. Internacionalització d’acció
El lliure comerç és un intercanvi de cromos constant, ara i l’any 2000. La UE ha estat massa tova
Rosa Pruna
presidenta asaja

“És molt trist que siguem moneda de canvi”

“És molt trist que siguem moneda de canvi, aquest és el pecat més gran de la Comissió Europea”, manifesta la presidenta de l’Associació de Joves Agricultors (Asaja), Rosa Pruna.

Per Pruna, no té cap mena de sentit que siguin els productes agrícoles els que acabin pagant les subvencions d’Aerbus. Aquesta realitat el que constata, resumeix Pruna, “és que som víctimes de represàlies econòmiques, i això el consumidor no ho sap”. Com tampoc sap, conclou, que “el lliure comerç és des de l’any 2000 un intercanvi de cromos constant”. I en culpa especialment la UE, que ha estat massa tova. “Vull creure que la gent que agafi el relleu sabrà ensenyar les dents”, diu.

Pruna, que també presideix Km 0, aposta per buscar nous mercats “i aprofitar la qualitat per promoure el consum dels nostres productes a casa nostra”.

Entre les entitats que ja han mostrat la seva voluntat de plantar cara a la mesura de Trump, hi figuren els productors de vi del Penedès, que calculen que els aranzels els poden afectar en 1,5 milions, i ja han anunciat que faran “un front comú” tant amb la Federació Espanyola del Vi com amb l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) per “evitar” l’aplicació d’aquests aranzels.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona