Economia

Jordà reclama al govern espanyol que engegui la “via diplomàtica” contra els aranzels de Trump

La Taula Agrària calcula un sobrecost de 13 milions d’euros per a l’oli, de 7 per al vi i de 6 milions pel que fa a la carn

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha reclamat al govern espanyol que engegui la “via diplomàtica” el més aviat possible contra els aranzels anunciats pels Estats Units sobre productes agroalimentaris. En roda de premsa després de reunir-se amb la Taula Agrària, Jordà ha afirmat que davant d’una “guerra comercial” com aquesta “anirà de la mà” del ministre d’Agricultura per “reivindicar on s’hagi de reivindicar que sigui la diplomàcia europea que faci el que hagi de fer”, ja que ha lamentat que no pot fer una altra cosa. “Malauradament ni el govern del país ni el departament poden fer massa coses més enllà de fer pressió”, ha declarat. Si els aranzels s’apliquen, es calcula un sobrecost de 13 milions d’euros per a l’oli català, de 7 milions en el cas del vi i de 6 milions pel que fa a la carn.

Jordà s’ha reunit aquest migdia al Parlament amb les organitzacions agràries representades a la Taula Agrària en la que ha estat una trobada extraordinària per valorar l’anunci d’aranzels a les importacions europees per part de Donald Trump.

La consellera ha explicat que en cas que aquests aranzels s’apliquessin, el sector de l’oli seria el més afectat. En concret, Catalunya exporta 56 milions en oli i el sobrecost de la nova política comercial arribaria als 13 milions. En el cas del vi, les exportacions arriben als 27 milions i el sobrecost seria de 7, mentre que en el cas de la carn serien 6 milions d’un total de 30.

La consellera ha explicat que aquest dilluns havia d’assistir al Consell Consultiu d’Agricultura a Madrid però no ho ha pogut fer perquè al Parlament es debati la moció de censura presentada per Cs contra el president de la Generalitat, Quim Torra. Per això, ha apuntat que caldrà esperar saber què s’ha parlat a la trobada sobre aquest tema, tot i que ha afegit que el passat divendres el Consell de Ministres ja es va expressar en la línia de la negociació en el si de la Unió Europea.

A banda d’això, Jordà ha afirmat que també es coordinaran “encara més” les accions que s’estan duent a terme entre la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries Catalanes (PRODECA) i Acció, com són l’obertura de nous mercats als que exportar. Ha reconegut que d’acabar aplicant-se, els aranzels provocaran un “greuge dins la UE” i que altres països exportadors per exemple d’oli, poden “passar per davant” de Catalunya.

Per això, ha afirmat que “s’intensificaran” totes les accions que ja s’estan fent amb PRODECA i Acció, però ha fet també una crida al mercat intern perquè consumeixi productes propis de Catalunya.

En tot cas però, Jordà ha afirmat que la reunió d’aquest dilluns ha servit per analitzar els dos escenaris possibles: que finalment el 18 s’apliquin els aranzels o que no es faci. Per aquest motiu, ha apuntat que caldrà esperar veure què passa finalment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona