La Borsa
Més valors
Economia

La Cambra insta a trobar un nou model econòmic

Canadell proposa que Catalunya estigui més oberta a l’exterior i descentralitzada

El pla té quinze eixos d’acció

L’economia catalana de la dècada del 2030 al 2040 ha d’estar més oberta als mercats mundials del que ho està ara; ha de dependre menys de Barcelona, malgrat que la ciutat en sigui porta d’entrada, per exemple, del turisme; ha de buscar productes d’alt valor afegit i pagar uns salaris dignes. Aquests són alguns punts de la recepta que la Cambra de Comerç de Barcelona vol compartir amb administracions, institucions i empreses a l’hora de treballar per “fer realitat un nou model econòmic de Catalunya” amb perspectiva als reptes que es presenten de cara als anys 2030 i 2040.

“Hem d’explicar bé quin país volem i fer allò que haguéssim fet si la declaració del 27 d’octubre hagués tingut efectes jurídics”, va explicar el president de la institució, Joan Canadell, en un acte a la Casa Llotja de Mar on es van sentir crits de “llibertat presos polítics”.

“Hi ha moltes coses en les quals podem avançar”, va dir Canadell: “Fem-ho i pressionem els polítics perquè recuperin la unitat i facin un nou full de ruta, i pressionem les institucions europees perquè obliguin l’Estat a negociar un referèndum acordat, que és la millor de les solucions per a tothom.”

El president de la Generalitat, Quim Torra, que va cloure la jornada, va agrair la “proposta constructiva i clara de país” en un moment en què “no anem tan sobrats de propostes”, va dir. “Aquests quinze eixos van més enllà d’aquest edifici [Casa Llotja de Mar, seu històrica de la Cambra de Barcelona] i cal que la societat reflexioni i us ajudi en aquest projecte.”

El pla estratègic de la Cambra de Barcelona inclou quinze eixos d’acció per treballar de manera conjunta amb les tretze cambres de comerç catalanes, i no es tracta d’un projecte tancat sinó que busca adhesions.

Entre els punts més importants s’inclouen aspectes com un nou sistema fiscal –amb reforma, per exemple, de l’impost de societats–; la màxima internacionalització de l’economia –no tant en clau d’exportació com de col·laboració entre empreses de mercats diferents–; descentralitzar les infraestructures per poder construir un país en xarxa; i descentralitzar també el turisme, donat que “Catalunya té un patrimoni turístic il·limitat” i malgrat que Barcelona segueixi funcionant com a porta d’entrada. A més, es posa el focus en la formació (per detectar les demandes del mercat laboral en els pròxims anys); promoure un model econòmic d’alt valor afegit i sous dignes; impulsar la creativitat, la innovació i el talent; impulsar l’emprenedoria i les empreses emergents, així com l’economia digital; fixar la sostenibilitat com a fase de futur i la sobirania energètica basada en les energies renovables. D’altra banda, la Cambra també proposa una simplificació administrativa efectiva; erradicar les pràctiques oligopolístiques; crear unes estructures que reforcin l’economia del país i apropar les cambres a les empreses catalanes.

LA XIFRA

400.000
milions d’euros
de dèficit fiscal que no ha rebut Catalunya en els darrers 30 anys, el 8% del PIB català cada any.

LES FRASES

És una proposta constructiva i clara de país en un moment en què no ens sobren les propostes
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA
Hem d’explicar bé quin país volem i començar a obrir ja el camí; a treballar en allò que podem
Joan Canadell
President de la Cambra de Comerç de Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La despesa social és sostenible tal com ara l’entenem?

Catedràtic d’estructura econòmica. IQS School of Management. Autor de ‘El Crash. Tercera Fase’. roca editorial

Perfil dels membres del consell d’administració

Degà de la UPF Barcelona School of Management, catedràtic de la UPF i membre de la junta del CEC i ACCID

Més esforç en transferència de tecnologia

Emprenedora

Perspectives frívoles i populistes per a la política

ECONOMISTA I DIRECTOR GENERAL DE L’INSTITUT D’ESTUDIS FINANCERS
DE MEMÒRIA

DE 14 A 33 (DEL 1972 AL 2019)

Professor de Política Econòmica de la UB

Desigualtats?

catedràtic d’economia de la UOC
MIREN ETXEZARRETA
ECONOMISTA JUBILADA VINCULADA A MOVIMENTS SOCIALS

“Per què el capital no cotitza gens ni mica en les pensions?”

Barcelona

Clíniques que claven les dents

barcelona

S’ha acabat demanar la clau del wifi

barcelona