Economia

L’activitat al Port de Barcelona ha caigut a un terç de l’habitual per la vaga al sector del transport

La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha explicat que són dades aproximades

Els xofers dels camions obligats a esperar pel bloqueig dels accessos es mouen entre la indignació i la solidaritat amb els vaguistes concentrats

L’activitat al Port de Barcelona ha caigut a un terç de l’habitual aquest dimecres amb motiu de la vaga al sector del transport després que alguns treballadors bloquegessin els accessos a les instal·lacions.

La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha explicat que són dades aproximades recollides a partir de les primeres informacions de les terminals que hi operen.

D’altra banda, la presidenta del Port ha mostrat el seu “respecte absolut” pel dret a la vaga dels transportistes, tot i admetre que l’aturada ha alterat l’activitat habitual del port. Amb tot, segons ha afegit, l’activitat s’ha començat a normalitzar al voltant de les cinc de la tarda als accessos del port i preveu que l’activitat quedi del tot restablerta entre aquest vespre i demà al matí.

Conesa, que ha fet aquestes declaracions durant la presentació de la fira ‘Smart Ports. Piers of the Future’, ha assenyalat que han hagut de poder garantir el funcionament del port per a aquells treballadors que han optat per no secundar la convocatòria.

A banda del port, l’aturada s’ha seguit en centres logístics clau com el CIM Vallès, els de la multinacional Amazon al Prat de Llobregat i Martorelles o al magatzem de Mercadona a Abrera. En total, 15.000 treballadors del sector del transport de mercaderies per carretera estaven cridats a la vaga per reclamar millores salarials després de nou anys de negociacions de conveni bloquejades.

Les concentracions de transportistes en vaga al port de Barcelona han provocat llargues cues de cotxes i camions atrapats a les entrades. Conductors de tota mena de nacionalitats s’han vist obligats a parar el seu vehicle i a esperar que es dissolgui la protesta. Molts dels afectats s’han queixat del tall de carreteres i han assegurat que no ha sigut l’únic que han patit últimament. En Joan Serrallonga, de Torelló, ha explicat a l’ACN que la setmana passada va patir un tall d’una manifestació independentista i ha criticat que els moviments socials apostin per tallar una carretera “perquè és fàcil”. Els camioners també han lamentat que l’aturada els perjudica especialment perquè el dia 1 és festa i molts no podran acabar les comandes de la setmana.

Amb tot, entre els xofers que s’han esperat des de les cinc del matí a les entrades el port també hi havia veus solidàries amb els companys vaguistes.

A banda del port, l’aturada s’ha seguit en centres logístics clau com el CIM Vallès. En total 15.000 treballadors estaven cridats a la vaga per reclamar millores salarials després de nou anys de negociacions de conveni bloquejades.

Els transportistes i treballadors de centres logístics en vaga han bloquejat tres entrades al port de Barcelona aquest dimecres a primera hora. Centenars de persones han tallat la rotonda més propera a la cotxera de TMB des de les sis del matí i s’han diversificat per ocupar altres entrades, com la de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) provocant llargues cues de camions i cotxes que han quedat atrapats.

Fonts del Port han indicat que hi ha tranquil·litat dins del recinte portuari i molt baixa activitat a les terminals. El moll Adossat no està afectat i estan sortint creueristes. La vaga ha estat convocada per CCOO i UGT per reivindicar una millora salarial després de nou anys de sou congelat i de negociacions de conveni infructuoses. L’aturada també s’ha notat a grans centres logístics com el de la multinacional Amazon al Prat de Llobregat i Martorelles o al magatzem de Mercadona a Abrera, d’on, segons fonts sindicals, “no ha sortit cap camió en tota la nit”. Més de 25 línies d’autobús de Barcelona s’han vist afectades per la concentració de transportistes.

En total 15.000 treballadors estaven cridats a la vaga per reclamar millores salarials després de negociacions de conveni bloquejades. Els secretaris generals d’UGT i de CCOO a Catalunya Camil Ros i Javier Pacheco han participat dels piquets informatius al port i han assegurat que el problema sectorial dels transportistes es deu als “abusos” que permet la reforma laboral.

“La vaga d’avui és el clar exemple de l’ús i abús de la reforma laboral. És un dels primers convenis que va entrar en ultractivitat a Catalunya i no hi ha hagut manera de desbloquejar-ho, és evident que la mala fe patronal existeix”, ha dit Ros, que ha assegurat que aquest conflicte ja s’hauria solucionat si s’hagués derogat la reforma laboral aprovada pel govern del PP. El líder de la UGT també ha criticat les empreses del sector per bloquejar durant nou anys la negociació del conveni i fomentar l’explotació laboral, amb jornades maratonianes i utilitzant falsos autònoms.

Per part de CCOO, Pacheco ha recordat que entre les empreses del sector hi ha multinacionals com Amazon, Fedex o UPS que tenen la capacitat de donar “un recorregut normal” al conveni però en canvi aposten per fer “xantatge” als treballadors i vincular un augment salarial a la implementació de la jornada de dilluns a diumenge. Ara mateix, les empreses que necessiten treballar el cap de setmana per necessitats del servei ho fan mitjançant acords concrets retribuïts tal com estipula el conveni.

El secretari general de CCOO a Catalunya també ha remarcat que els treballadors del sector han perdut un 8,5% de poder adquisitiu en aquests nou anys de “bloqueig” i ha avisat que aquesta pot ser la primera de moltes mobilitzacions durant els mesos de novembre i desembre, un període amb molta feina pel sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA