Economia

Millorar el clima interior

Enerbrain s’instal·la a Barcelona per oferir la seva disruptiva tecnologia d’eficiència energètica en edificis

Un súper de 1.000 m² pot estalviar 100.000 euros l’any en la factura

Enerbrain, empresa italiana que ha excel·lit en el desenvolupament de tecnologia per promoure l’estalvi energètic als edificis, ha ubicat a Barcelona la delegació que ha de cercar negoci a Catalunya, l’Estat, França i Portugal.

Com sintetitza Isabel Tejero, directora de la delegació barcelonina, “la solució que proposa Enerbrain suposa afegir una capta d’intel·ligència artificial als sistemes de control de la despesa energètica dels edificis”. Els seus sistemes estan especialment pensats per a edificis no residencials (oficines, hospitals, escoles, aeroports), als quals la gestió dels sistemes d’Enerbrain els permet no només ser més eficient, sinó també millorar la qualitat de l’aire. El mètode d’aquesta empresa que va néixer el 2015 al Politècnic de Torí, permet assolir retallades dràstiques en el consum, alhora que una millora significativa en el confort interior en pocs dies, sense la necessitat de modificar els sistemes de ventilació, calefacció i refrigeració existents. No només es detecten els paràmetres de confort i qualitat de l’aire, com humitat, temperatura, CO2 i partícules contaminants, que a través de l’internet de les coses seran enviats al núvol, sinó que s’optimitzen en temps real gràcies a l’algoritme d’aprenentatge automàtic que ha desenvolupat la companyia i que permet afinar contínuament la programació de les instal·lacions per tal d’evitar el malbaratament d’energia. Com explica Isabel Tejero, “l’algoritme desenvolupa un model predictiu que diu què passarà a l’edifici en l’apartat climàtic, tot tenint en compte la seva façana, la climatologia general o la seva ocupació, entre altres ítems.” I afegeix: “Amb els patrons obtinguts pilotem el sistema de climatització, via 3G o 4G.”

Fita.

Els sistemes d’Enerbrain tenen la capacitat d’arribar a una eficiència en el consum del 40%. “Aquest 40% s’assoleix gràcies a l’eficiència energètica i s’esdevé perquè en molts llocs tenim massa fred o massa calor.” Així doncs, els estalvis en climatització poden oscil·lar entre el 20% i el 35%, mentre que al rebut de la llum la rebaixa és del 8%.

És important destacar, com fa Isabel Tejero, que no menys important, a banda de l’eficiència, és aconseguir un veritable confort tèrmic a l’interior d’un edifici, ja que “un nivell de CO2 per damunt de les 700 ppm (parts per milió) afecta les persones, rebaixa el seu benestar i el nivell de concentració”: “Ens hem trobat que en algunes escoles se superen d’escreix les 1.000 ppm.” Si observem, per exemple, el cas d’un centre comercial, una millora del seu temps de confort, que la solució d’Enerbrain pot fer augmentar en un 90%, es tradueix en un creixement de les vendes, fins a un 130%, segons estudis com el de la consultora Path Intelligence. I si augmenten les vendes, minven els costos operatius. Tot això, amb una reducció del rebut de la llum d’un 30%. En un cas versemblant d’un supermercat de 1.000 m² i una despesa anual en energia de 350.000 euros, una monitorització com la que planteja Enerbrain es podria traduir en un estalvi de 100.000 euros.

En el cas dels hospitals, una millor qualitat ambiental es traduirà en menys temps de residència dels pacients.

En temps de conscienciació sobre l’emergència climàtica, no es pot oblidar l’eix de sostenibilitat: “Si consumim menys energia, també aboquem menys CO2 a l’atmosfera.”

Amb dos projectes en marxa a Espanya i un a Portugal, Enerbrain comença a donar a conèixer la seva tecnologia, prou testada a Torí, on la companyia ha instal·lat la seva solució en 89 edificis públics, fonamentalment escoles i oficines, en col·laboració amb IREN, unes grans corporacions energètiques d’Itàlia. Per a la ciutat, aquesta actuació ha suposat un estalvi de 6.700 Mw/ho d’electricitat i evitar l’emissió de 1.400 tones de CO2 a l’atmosfera. Enerbrain ja compta arreu del món amb més de 400 instal·lacions. De cara al nou mercat obert, Giuseppe Giordano, director i cofundador d’Enerbrain, explica: “Estem molt contents d’obrir una nova oficina a Barcelona, ja que Espanya és un dels països europeus més sensible en temes d’eficiència energètica i sostenibilitat ambiental.” El pla de l’empresa preveu que l’any vinent hi haurà la gran explosió de la demanda en aquests nous mercats, amb la projecció d’una xifra de negoci de 500.000 euros. Val a dir, com assegura Isabel Tejero, que “en aquesta àrea, la majoria dels edificis estan molt mal climatitzats, i fàcilment es podrien assolir estalvis del 20% amb aquestes solucions”. Les solucions d’Enerbrain permeten recuperar la inversió en dos o tres anys, i als clients se’ls dona l’opció de fer un contracte en règim de lísing o d’anar pagant amb els estalvis assolits.

Involucrat en la revolució urbanística

Enerbrain ha desenvolupat projectes arreu del món, oferint els seus serveis a hipermercats com Carrefour i Burger King; aeroports (Torí i Roma) i hospitals (Saint Anne, a París), però també en plantes industrials (Michelin). En l’àrea residencial, està participant en un projecte pilot, a la ciutat de Fortaleza (Brasil), on es vol desenvolupar la primera Social Smart City del món, un centre urbà intel·ligent destinat a allotjar 25.000 persones que ha estat dissenyat amb uns elevats paràmetres de seguretat, sostenibilitat i qualitat de vida, però on els habitatges són assequibles per a les classes modestes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA