Economia

L’exportació es manté a l’alça tot i la frenada

Les vendes transfrontereres creixen un 2,9% fins al setembre

La taxa supera l’1,6% del conjunt de l’Estat

Les dades del Ministeri d’Indústria espanyol van confirmar ahir que, tot i l’amenaça de frenada econòmica a escala global, les exportacions catalanes continuen creixent, concretament un 2,9% en els tres primers trimestres de l’any. Aquesta taxa, que equival a 55.152 milions d’euros, supera força la registrada en el conjunt de l’Estat, on les exportacions també van avançar en els nou primers mesos, però a un ritme inferior, un 1,6%. De fet, d’aquest percentatge, set dècimes són aportades per les exportacions catalanes i el pes d’aquestes, en xifres absolutes, es manté alt dins del conjunt estatal, ja que en representen més d’una quarta part, concretament un 25,6%.

Només al mes de setembre, la facturació de Catalunya fronteres enllà va pujar un 10% interanual i, amb 6.155 milions d’euros de volum, va representar un 26,2% del total de vendes espanyoles a l’estranger. Les exportacions fetes des de l’Estat al setembre van progressar un 5,8%, per valor de 23.468 milions, de manera que en els nou mesos comptabilitzats pel ministeri van sumar 215.600 milions d’euros.

Per sectors, les exportacions catalanes del gener al setembre van mantenir el perfil tradicional, amb el sector químic com a principal font de negoci. Aquest segment productiu va representar un 27,1% del total fins al novè mes, amb un creixement del 5,7% respecte al mateix moment del 2018. Els béns d’equip i el sector alimentari també van obtenir resultats significatius. Els primers van pesar un 17,2% i van avançar un 1,7%, mentre que el segon va ponderar un 13,5% en el global venut a l’exterior, després de créixer un 6,1% interanual.

Pel que fa a les importacions, les compres catalanes a l’exterior en el tram analitzat van suposar 70.344,6 milions d’euros, un 29,2% del total de les importacions espanyoles, i un 5,1% més que en el mateix període de l’any passat. Així, el dèficit comercial per a aquest període queda en 15.192,4 milions d’euros.

LA XIFRA

6,6
per cent
van pujar les exportacions gironines, fins a un rècord de 4.203 milions, gràcies, en part, al sector carni.

Barcelona, tercera ciutat favorita dels emprenedors

Barcelona és la tercera ciutat preferida dels emprenedors internacionals a l’hora de triar una seu per fundar la seva empresa. Així ho posava ahir de manifest un informe publicat pel fons d’inversió britànic Atomico, un dels més importants d’Europa, impulsat pels mateixos fundadors de Skype. El fons situa la capital catalana en un rànquing davant de ciutats tradicionalment atractives per a l’emprenedoria com ara París i Amsterdam, i també per sobre de Madrid, i esmenta la potència de la capital catalana en el capítol de les empreses emergents. Concretament, Barcelona és la cinquena ciutat del continent europeu on s’hi han instal·lat més empreses emergents del sector tecnològic, ja que, només aquest any, finr ara se n’hi han fundat 796 (a Madrid, 577). Parlant del capital invertit, Barcelona queda en cinquena posició, un bon lloc si es té en compte que Madrid queda en la desena plaça del rànquing. No obstant això, Londres continua líder de la llista, malgrat l’inconvenient que representa l’alt cost del lloguer d’oficines, en contrast amb Barcelona, que destaca entre les més assequibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)