Economia

Chacón defensa la nitidesa de les eleccions a les cambres

La consellera detalla el marc legal i tecnològic dels comicis i en reivindica la seguretat i la legitimitat

Confia tenir l’esborrany del projecte de la nova llei per a aquestes institucions al gener

La consellera d’Empresa i Coneixement, M. Àngels Chacón, va comparèixer ahir a la comissió corresponent del Parlament per defensar la claredat, la seguretat i l’empara legal de les eleccions a les cambres de comerç, celebrades el maig passat. Al voltant dels comicis, que en el cas més polèmic, el de la Cambra de Barcelona, van ser guanyats per la candidatura sobiranista Eines de País, presidida per Joan Canadell, alguns dels altres candidats van voler posar objeccions sobre les votacions i més concretament sobre el sistema de vot electrònic. Arran d’això, el grup parlamentari de Ciutadans va demanar la compareixença a la comissió, en la qual Chacón va detallar el marc normatiu que va avalar el procés de renovació de càrrecs a les tretze cambres catalanes. A més del conjunt de normes estatals i catalanes que desenvolupen l’actualització de les votacions per permetre el vot electrònic, Chacón va apel·lar a la necessitat d’actualitzar aquestes institucions i fer-les passar “del segle XX al XXI”, i va recordar que el decret llei 3/2017 de mesures urgents per a les eleccions a les cambres va ser votat per unanimitat al Parlament català. Aquest decret inclou diversos articles que estableixen requeriments i garanties per al vot electrònic i molt concretament per a l’anomenada autentificació robusta i va detallar la cobertura tecnològica i legal dels mitjans d’identificació.

Així, per exemple, els certificats electrònics van ser emesos per membres de la llista de confiança de certificadors del ministeri. La consellera va aclarir que en el cas de verificació de la identitat “va ser suficient” aquest certificat electrònic i que era desaconsellable sumar-hi una segona via mitjançant una clau rebuda telefònicament perquè no es disposava d’un cens que vinculés els números telefònics amb les empreses corresponents, per la qual cosa “tecnològicament era més insegur”.

Chacón va recordar que el procés va ser auditat externament. En tot cas, amb vista a pròximes eleccions, la titular d’Empresa i Coneixement es va mostrar disposada a treballar perquè el cens estigui elaborat amb precisió i que es faciliti la participació més enllà de l’exigu 4% de l’última edició en el cas de la Cambra barcelonina.

Respecte als recursos presentats pels candidats crítics amb el procediment, un dels quals va ser d’alçada contra l’acte d’escrutini, Chacón va indicar que va ser desestimat i que ara cursa en la via contenciosa. Altres recursos, com ara un contra el reglament, “estan seguint les vies ordinàries i quan hi hagi resolucions es faran públiques”, va comentar, a més de recordar que, fruit de la monitorització del procediment, es van excloure del recompte 668 vots a Barcelona i 11 a Terrassa, per irregularitats

Posada al dia legal

La consellera també va anunciar que el seu departament ja ha posat en marxa les consultes amb les cambres de cara a elaborar una nova llei que atengui reptes de les institucions, com ara la transformació tecnològica, la reformulació dels epígrafs obsolets, un finançament que no depengui tant del pes o les aportacions econòmiques de les grans empreses i les funcions i la representativitat de les cambres. Segons el seu calendari, a principi d’any hi podria haver un esborrany per al projecte de llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA