Economia

La tecnologia lidera la nova inversió

‘Start-ups’, robòtica, programari i logística avançada protagonitzen el gruix dels desembarcaments estrangers a Catalunya

Moltes companyies ja presents al territori confirmen l’aposta ampliant capacitat i plantilla

Els EUA són el tercer país que ofereix més inversió al territori

Catalunya, i molt especialment l’àrea metropolitana de Barcelona, tanquen l’any amb un bon balanç d’atracció d’inversions significatives, gràcies a l’atractiu que resulta de la suma de factors com la posició geoestratègica, la base industrial, el hub tecnològic i digital i infraestructures científiques de qualitat. Aquests components, entre altres, es conjuren per convertir el territori en un lloc ideal per invertir al sud d’Europa. Ho prova el fet que al llarg de l’exercici no han parat de ploure anuncis d’actuacions importants, no tan sols pel volum sinó per dues característiques que els fan encara més interessants: la diversitat d’orígens i la pertinença al sector tecnològic.

Així, tot i que les dades del ministeri de l’últim trimestre indiquen que aquest tram de l’exercici no ha estat gaire bo en inversions en comparació amb el mateix període del 2018 (han caigut un 56%) , els experts recomanen observar l’evolució del capital estranger que aterra al país mitjançant períodes llargs, de quatre o cinc anys, ja que una sola iniciativa important en una data concreta pot emmascarar a la baixa l’evolució dels següents períodes comparables. En tot cas, Catalunya continua liderant el rànquing d’inversions industrials a l’Estat.

Els clàssics

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, reivindica tant el volum com la cadència i la qualitat en l’arribada d’inversions, i, molt especialment, la diversitat d’orígens, cada cop més variats. Així, hi ha hagut inversions d’empreses prou conegudes, com ara la del centre de desenvolupament de Seat a Barcelona, anunciada durant el Mobile World Congress, una aposta que incorpora un centenar d’empleats i que vol incidir en la transformació digital de la firma. O el nou centre logístic d’Amazon a Barberà del Vallès, que preveu contractar 230 persones i que serà el setè centre del Leviatan del comerç electrònic a Catalunya.

Novetats d’orient

Al costat d’aquestes expansions de grups ja instal·lats, enguany també s’han augurat desembarcaments de llocs una mica més remots, com ara el Japó, la Xina i Corea del Sud. Entre aquestes, la del grup japonès Bandai Namco, que ha establert a Barcelona una nova empresa dedicada al desenvolupament de jocs per al mòbil i que ha triat la capital catalana per comercialitzar els seus productes al mercat occidental.

També de terres orientals, la xinesa Jade Bird, especialitzada en alarmes antiincendis, ha establert a Barcelona la primera seu europea, mentre la biofarmacèutica índia Intas Group ha duplicat la plantilla que ja tenia a la Ciutat Comtal i ha incrementat la superfície de les seves instal·lacions fins al punt que ja és la segona més important d’Europa de la companyia, que té com a productes estel·lara els injectables contra el càncer.

Des dels EUA

I si des d’Àsia Barcelona té ganxo per a l’establiment de bases per al Vell Continent, també en té per a l’altra banda de l’Atlàntic. Printful ha obert a Barcelona la seva seu per al sud d’Europa. Especialitzada en serveis d’impressió sota demanda, la inversió prevista és d’un milió d’euros en el primer any i mig i la contractació de vint professionals. Al seu costat, també amplia posicions al cap i casal un altre grup nord-americà, Scopely, dedicat als videojocs, que confirma la seva aposta per Barcelona augmentant-hi l’espai d’oficines i duplicant el nombre de treballadors, amb 60 més. Val a dir que aquest és un sector clarament a l’alça, ja que Catalunya ha atret gairebé 38 milions d’euros d’inversió estrangera en l’àmbit dels videojocs en els últims cinc anys, una xifra molt superior a la del quinquenni previ, en què es van rebre 4,5 milions.

Encara des dels EUA, país que convé recordar que ocupa la tercera posició en l’origen de les inversions a Catalunya, però en aquest cas a Cerdanyola, Mitek crea 50 llocs de treball que se sumen als 73 que ja hi ha a la seu vallesana d’aquesta tecnològica de visió per computació, que ha situat a Catalunya el seu equip de R+D més gran del món. També, l’especialitzada en disseny i producció de components per a l’automoció AAM ha obert una nova planta de producció a Viladecans des d’on vol créixer cap a Europa amb 300 treballadors més en 15.600 metres quadrats.

I un dels anuncis més sucosos de l’any: més de 90 milions d’euros previstos per VMWare, que desenvolupa programari corporatiu i infraestructura del núvol. Obrirà un centre de vendes digitals a Barcelona d’aquí a cinc anys i donarà feina a 250 persones que donaran servei a Europa, el Pròxim Orient i Àfrica, l’anomenada regió EMEA.

La llum del nord

Moltes empreses dels països nòrdics també pensen en Catalunya com un pol per abocar-hi inversions. Les daneses Universal Robots i MiR han obert a Barcelona un hub de robòtica col·laborativa que funciona sobre un miler i mig de metres quadrats al districte 22@, un espai que inclou un showroom per fer presentacions de novetats en aquest àmbit. Mentrestant, la noruega Adevinta, coneguda pel fet de ser la propietària de portals com Fotocasa, Habitaclia, InfoJobs i Milanuncios, i que ja és present a setze països, ha obert una seu internacional a la capital catalana. Donarà feina a mil treballadors, que formaran part dels 25.000 llocs de feina de nova creació que el districte tecnològic preveu que hi naixeran al llarg dels pròxims cinc anys.

Des dels Països Baixos, Booking.com ha creat 100 nous llocs de treball, que se sumen a les 600 de plantilla que el grup turístic té treballant a Barcelona, la primera capital on la companyia va obrir oficina fora de la seva seu a Amsterdam. Una altra firma operada per Booking.com, Rentalcars.com, ha creat 220 llocs de treball més també a la capital catalana. L’empresa de lloguer d’automòbils dóna servei a part d’Europa i a l’Amèrica Llatina, els EUA i a Austràlia des dels seus mil metres quadrats a la Ciutat Comtal.

Alemanya, sempre

En molts casos, les empreses que aterren a Catalunya no donen la xifra exacta de la inversió, i això fa difícil identificar quines han estat les més substancioses. Es dona el cas, però, que entre les xifres conegudes, algunes tenen origen en un dels països que més han invertit a Catalunya en les últimes dècades: Alemanya. Es tracta, per exemple, dels 77,3 milions que costa la nova terminal portuària i intermodal d’ICL Iberia, l’antiga Iberpotash, al port de Barcelona i que ha de vehicular cap al món tota la sal i la potassa que el grup explota a les mines bagenques.

D’altra banda, la també germànica Henkel ha inaugurat enguany una nova instal·lació de producció d’aplicacions aeroespacials a Montornès del Vallès, amb una inversió de 35 milions d’euros. La planta serà prou important fins al punt que esdevindrà el centre europeu de Henkel per a la indústria aeroespacial. I la farmacèutica Boehringer Ingelheim ha invertit 120 milions d’euros, potser la xifra coneguda més alta de l’any, en una nova planta de producció a Sant Cugat del Vallès, que incorpora solucions d’indústria 4.0, robòtica, digitalització i alta automatització i que estarà especialment dedicada a un medicament d’última generació per a malalties respiratòries.

Per tancar la llista de grups alemanys amb inversions més significatives de l’exercici, el cas de Hive, una empresa de lloguer de patinets elèctric que pertany al grup Free Now, al seu torn format per dos titans germànics de la mobilitat: Daimler i BMW. Barcelona en serà, com en altres casos, la seu europea.

Encara dins d’Europa, empreses de confins ben allunyats del continent també aposten per Catalunya per instal·lar-hi bases, plantes o per ampliar-hi presència.

D’ací i d’allà

Per exemple, un grup maltès, Blexr, ha desembarcat amb la intenció de crear 40 llocs de treball. Especialitzat en serveis de màrqueting digital, es vol projectar des d’aquí a tot el continent. Alhora, la suïssa ERNI, especialitzada en enginyeria de programari, augura la creació a la seva plantilla de Catalunya de 100 llocs de treball, sobretot enginyers, abans del 2021. La seu d’ERNI a Barcelona, amb 220 professionals abans de l’ampliació, és la més gran del grup a escala global.

Paral·lelament, una start-up britànica. Scaled Robotics dissenya i produeix robots que escanegen el terreny per detectar errors i avaluar l’avenç de les obres de construcció. El grup emergent treballa per a constructores internacionals del Regne Unit, els Països Baixos i Noruega, entre altres països.

I, per acabar, un dels anuncis més recents, La consultora tecnològica francesa Extia crearà 40 llocs de treball en un any a Barcelona. Hi obre la primera oficina a l’Estat per donar servei a la Península i a altres mercats europeus. Com molts dels casos esmentats, ha rebut el suport d’Acció, concretament de l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres Catalonia Trade & Investment, i també, seguint la petja de les empreses tecnològiques, s’instal·larà, és clar, al 22@.

La consellera Chacón es declara conscient que Catalunya “lluita contra els elements”, des del Brexit fins a les guerres comercials, passant per la competència d’altres territoris, però es referma en l’estratègia d’atreure al màxim d’inversions industrials, i també iniciatives de l’economia 4.0, que és “la nova lliga”, start ups i projectes que generin ocupació i valor afegit, així com seus que tinguin capacitat de decisió supraregional, com ara les que s’instal·len a Catalunya per donar servei a Europa o altres grans regions com Llatinoamèrica o el nord d’Àfrica.

Ve de la pàgina anterior

LA FRASE LA XIFRA

Prioritzem projectes que generin feina i valor afegit, i també seus amb poder de decisió internacional
Àngels Chacón
Consellera d’empresa i coneixement de la Generalitat
300
treballadors
contractarà la nord-americana AAM a Viladecans en la seva planta de components d’automoció.

LA XIFRA

120
milions d’euros
ha invertit la farmacèutica alemanya Boehringer Ingelheim a la planta de Sant Cugat.

La californiana Esri estrena centre d’investigació GIS

El grup californià Esri, especialitzat en sistemes d’informació geogràfica (GIS, per la sigla en anglès), obre a Barcelona un centre de R+D en computació gràfica avançada. El nou hub , segons l’empresa, potenciarà el seu equip de desenvolupament i impulsarà formes emergents de tecnologia geoespacial.

La Zona Franca acull ’hubs’ logístics de Lidl i Decathlon

Uns 33 llocs de treball ha creat a Esplugues de Llobregat la primera botiga d’AliExpress, filial del gegant xinès Alibaba. Amb uns 1.000 metres quadrats, es tracta de la segona botiga de la plataforma de comerç electrònic a tot Europa i està situada en el centre comercia Finestrelles Shopping Centre.

HP estableix a Sant Cugat un centre d’impressió 3D

La multinacional Hewlett Packard va decidir establir a Catalunya el centre d’impressió 3D de plàstics i metall més gran del món. La companyia vol que el centre esdevingui un referent internacional per al sector ja que des d’aquest espai vol ampliarà la seva oferta de fabricació de peces industrials a gran escala. Les instal·lacions tenen més de 14.000 metres quadrats, dels quals 4.500 són laboratoris que acullen 750 enginyers, investigadors i experts en l’últim crit en tecnologia. Des d’allà també es coordinen 25 centres més per desenvolupar aplicacions relacionades amb la impressió 3D i fabricació digital.

King, el rei dels videojocs, jugarà al districte 22@

Amb una inversió de 17 milions d’euros la multinacional suïssa vol apostar per la sostenibilitat a la seva planta de cafès de Girona, on ha instal·lat una nova caldera que permetrà utilitzar com a combustible el 80% del marro del cafè. La caldera és previst que es posi en marxa ben aviat, l’estiu vinent.

XPO Logistics s’expandeix a Castellbisbal

L’operador nord-americà, que proveeix solucions de transport i logística va anunciar que està construint un centre a Castellbisbal que segons les seves previsions estarà a punt per funcionar el 2021. Seran 13.000 metres quadrats, que dupliquen l’espai actual del grup a la localitat vallesana.

Exterior

de la planta gironina de Nestlé


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA