Economia

Un referent europeu en filats tècnics, a Maçanet

Selvafil no té rival a l’Estat en el seu producte industrial, un component des de la roba d’intervenció dels bombers fins a les butaques del Gran Teatre del Liceu, a Barcelona

L’empresa, que exporta a una trentena de països, tanca l’any amb bons resultats

Selvafil ha rebut aquest darrer estiu el premi a la pime de l’any a Girona

“Si algú s’asseu a les butaques del Liceu de Barcelona, s’asseu en un tapisseria de vellut fet amb fil de Selvafil.” Amb aquesta frase, Josep Pujol, conseller delegat d’aquesta empresa ubicada a Maçanet de la Selva, il·lustra l’abast d’un dels seus productes més destacats, després que el 1982 comencés a filar polièster ignífug. Aquell va ser el primer pas que ha acabat situant Selvafil entre les tres empreses més importants d’Europa en el sector de les filatures tècniques i sense competidor a l’Estat espanyol.

Nascuda el 1973 i començant a produir el 1974 sempre amb procés cotoner, va ser aquell 1982 quan va iniciar les exportacions que ara, 38 anys més tard, representen el 80% del total de la producció de manera directa –arriba a trenta països, entre els quals la Xina i l’Índia– i un 10% més de manera indirecta ja que la majoria dels clients de Selvafil catalans també exporten. “És a dir, que més del 90% dels nostres filats van a fora, cosa que representa estabilitat per a l’empresa”, explica Pujol. Per a aquest salt en les exportacions, va ser decisiu “el pas definitiu” el 2002, amb la incorporació al món dels filats tècnics amb utilització de les fibres d’alta tecnologia tècnica com les aramides, fibres antiestàtiques i en general fibres que no es fonen, sinó que carbonitzen a altes temperatures.

Per exemple, el fil de Selvafil es troba en la roba d’intervenció dels bombers per lluitar contra el foc, en el recobriment dels cables en aeronàutica o, en automoció, en el reforç per a construcció de maniguets i altres components, entre d’altres aplicacions.

Selvafil ha tancat l’any amb una facturació de 43 milions d’euros, xifra que suposa un increment del 6% respecte a l’any anterior. Aquest creixement és fruit en bona part de l’aposta que va fer l’empresa en el període 2013-2017, amb una forta inversió de 16 milions que va suposar, entre altres, l’ampliació de les instal·lacions amb una nova nau productiva. Segons explica Pujol, fruit d’aquella inversió la producció es va incrementar gairebé un 59%; les vendes en quilograms, un 64%, i la facturació, un 88%.

De cara als projectes de futur, Pujol explica que no tenen previst noves inversions en maquinària, però sí en aparells de control al laboratori i sobretot en informàtica. “Ens considerem una indústria 4.0. Des del 1999 treballem amb el sistema SAP i disposem de molts controls en la maquinària connectats al sistema”, explica i tot seguit afegeix que davant la previsió que aquest sistema de programació canviarà com a molt tard el 2025, això suposarà una forta inversió. “Ja hem acordat començar un estudi d’implicacions i necessitats que se’ns generaran. No volem esperar al final. En aquest aspecte sempre ens ha agradat anticipar-nos”, explica el CEO de Selvafil.

L’empresa nascuda a Maçanet de la Selva ha rebut durant la seva trajectòria nombrosos guardons, el darrer, a l’estiu, quan va ser reconeguda pime de l’any a Girona per la Cambra de Comerç d’Espanya i el Banc Santander. “Nosaltres fem un producte industrial, no de consum. Per tant, la nostra empresa no és coneguda tot i ser un referent europeu en els filats tècnics”, diu Pujol, conscient que molts gironins desconeixen encara aquesta empresa referent. Per això, preguntat sobre el darrer premi rebut destaca: “Hem arribat aquí per la dedicació, l’esforç i sobretot la gran implicació d’un equip humà, que sens dubte és el millor actiu que avui té Selvafil.” I hi afegeix: “El reconeixement que se’ns va fer amb el premi a la pime de l’any ens omple de satisfacció i perquè és un reconeixement a tot aquest equip per continuar endavant i ens esperona en aquest sempre complicat dia a dia del món industrial.” “Sempre hem treballat per ser els millors, no pas els més grans. Com algú va dir fa temps, la feina ben feta no té fronteres. I amb satisfacció podem assegurar que avui ja no estem trobant fronteres per als nostres productes”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA