Economia

L’edificació tanca el 2019 frenada i creix un 4,8%

El creixement de la superfície visada està en mínims per la desacceleració a Barcelona

Els serveis creixen més

La caiguda de projectes a l’àrea metropolitana de Barcelona ha provocat que l’exercici del 2019 s’hagi tancat amb un lleu increment, del 4,8%, en la superfície visada pels arquitectes a Catalunya al llarg de l’any, segons les dades oficials publicades ahir pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que tornava a parlar de desacceleració en l’activitat. Segons els professionals, i tenint en compte els projectes que s’han visat, o autoritzat oficialment, la superfície ha crescut un 4,8%, fins als 4,721 milions de m², una xifra “sensiblement inferior a la del 2018, que va ser del 15% i que marca la desacceleració de l’activitat”, segons el COAC.

El creixement recollit ve definit, segons va explicar la degana del COAC, Assumpció Puig, per projectes d’oficines de la demarcació de Barcelona, així com determinats projectes industrials a les demarcacions de Barcelona i Tarragona. Per tipologies, el creixement de la superfície visada s’ha concentrat en tot allò que no és habitatge (serveis com ara oficines, locals, naus industrials...), que en global ha crescut un 13,7%.

De fet, la superfície d’habitatge visat a Barcelona va caure un 15,6% el 2019, a causa, bàsicament, de la normativa municipal que obliga a destinar el 30% de la nova construcció o gran rehabilitació a habitatge social, segons els arquitectes catalans. Per Puig, aquesta normativa de l’Ajuntament de Barcelona “ha paralitzat una mica” el sector, ja que molts promotors, que van recórrer contra la mesura, estan en espera de veure què passa.

Però no només aquest factor ha estat important. Durant l’any, la rehabilitació ha caigut de manera important a Barcelona, un 34,6%. I també l’edificació a la ciutat s’ha reduït un 15,6% pel que fa als metres visats, la qual cosa confirma que cada vegada es fan habitatges més petits.

D’altra banda, per primera vegada en els últims tres anys, la ciutat de Barcelona ha registrat un increment de superfície que no és d’habitatge, sinó d’oficines i d’usos industrials, concretament del 217,8%, sobretot per les oficines i els centres comercials.

La degana del COAC va explicar que la falta d’estratègia en renovació urbana és “cada cop més evident” i “condiciona” les expectatives de futur en un entorn de “desacceleració” del sector de la construcció. L’activitat en rehabilitació va caure un 7,3% arreu de Catalunya durant l’any i només representa el 24% del total, tres punts menys que un any abans. “Es fa palesa la falta de cultura rehabilitadora, però també d’una aposta decidida de l’administració per dur a terme polítiques de renovació urbana i rehabilitació.” A Barcelona ciutat, on els solars edificables són mínims, diu el COAC, la rehabilitació ha caigut un 35%. La despesa en rehabilitació mitjana a Espanya (722 euros per càpita) és la meitat que a Europa (1.406 euros).

LA FRASE

Hi ha falta de cultura rehabilitadora, però també d’una aposta decidida de l’administració
Assumpció Puig
Degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA