Economia

DE MEMÒRIA

El senyor K

A “Què és una cooperativa? ” (17-3-2015), el senyor K i dos amics (en Blai, economista, i la Júlia, dissenyadora) han inventat un robot. Tots tres, més uns quants socis, creen una cooperativa. A les cooperatives, amb la fórmula “un home, un vot”, totes les decisions es prenen entre tots

El senyor K va ser presentat el 2014 per una veu en off al canal Super3 de la televisió pública catalana. Era el protagonista -dibuixat i acolorit- d’Infoekonomia, una nova secció de l’Info K, un (excel·lent) telenotícies adreçat a la canalla.

A “Què és una crisi econòmica?” (3-3-2015), al senyor K li redueixen el sou, té un amic que està a l’atur i un germà que per treballar ha hagut de marxar a l’estranger. En canvi, a “Les multinacionals” (3-12-2018), al senyor K l’ha contractat una multinacional i no para de viatjar. A “Què és ser autònom?” (5-11-2019), el senyor K dissenya un logo per a una empresa, no és un assalariat, treballa -tant com pot- des de casa seva. A “Què és una empresa?” (14-4-2015), el senyor K és un innovador que acaba de tenir una idea: s’ha inventat un dron que porta les motxilles a l’escola, de manera que es converteix en un empresari que fabrica, amb èxit, uns nous tipus de drons. La seva empresa, llegim a la pantalla, es diu: KDRONE, i té una sala de jocs (amb una taula de ping-pong) al primer pis. A “Què vol dir fer una inversió?” (13-12-2014), amb part dels diners que ha estalviat, el senyor K compra (inverteix en) una nova màquina per a la seva fàbrica de paraigües. A “Importar i exportar” (20-1-2015), el senyor K produeix molts tomàquets i els exporta a Alemanya. D’altres, però, exporten “bicicletes, mandarines o grapadores”. El senyor K vol comprar -importar- una camioneta alemanya. Potser no sap que aquí tenim una gran fàbrica alemanya d’automòbils (que, per cert, s’exporten molt). A “Els països emergents” (28/11/2016), el senyor K viu a l’Índia. No sabem si ha connectat amb Jordi Joan Baños, però segur que pensa que a l’Índia hi ha meravelles.

A “Què és una cooperativa? ” (17-3-2015), el senyor K i dos amics (el Blai, economista, i la Júlia, dissenyadora) han inventat un robot. Tots tres, més uns quants socis, creen una cooperativa. A les cooperatives, amb la fórmula “un home, un vot”, totes les decisions es prenen entre tots.

A “Què són els bancs?” (27-12-2014), el senyor K, molts segles enrere, demana un crèdit per a la seva futura collita als sacerdots d’un temple que fa les funcions de banc. L’inventor del crowfunding (22-11-2017) no és, és clar, el senyor K, però és el nord-americà Mister K, que s’hi assembla molt. I, en el programa es diu que, molt abans d’aquest invent, el finançament del Liceu, o el de la Sagrada Família, ja van utilitzar la fórmula del micromecenatge. Al senyor K li agrada molt la xocolata, i pensa que cal pagar bé els que cullen el cacau. A “El comerç just” (28-12-2016), veiem com el senyor K esdevé un botiguer que ven xocolata en un establiment que llegim que es diu: Xocolates K. L’àvia del senyor K s’ha jubilat (15-10-2018) i ara fa karate, aprèn rus, navega per internet i fa escalada. De fet, aprèn i treballa més que quan treballava (no sabem a on).

A “El pressupost” (10-12-2018) ens assabentem que el senyor K té uns nebots als quals els agradaria tenir un futbolí per jugar. El senyor K decideix demanar preus, repassar els seus comptes i fer un pressupost de la seva economia. Escriu en un full: 2.000 euros rodons d’ingressos mensuals fixos, i un total de 700 euros de depeses mensuals habituals (lloguer, llum, aigua, gas): els podrà regalar el futbolí.

Un sindicat

Infoekonomia, a la píndola dedicada a “Què és un sindicat? ” (24-3-2015), explica que els sindicats de treballadors es van formar en el segle XIX per millorar les duríssimes condicions de treball generades per la mecanització del treball industrial. I que, en el segle XXI, la fórmula organitzativa s’ha difós. Avui, també tenen sindicats “els metges, els professors, la policia, i fins i tot els estudiants universitaris”. El sector públic (la sanitat, l’ensenyament, la seguretat) treu el cap.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona