Economia

Només un 7% dels gironins graduats en FP no treballen

Més de la meitat dels estudiants graduats en cicle mitjà d’FP tenen un salari net d’entre 900 i 1.200 euros

Un estudi constata que hi ha set cicles formatius que no tenen gens d’atur

Només un 7,2% dels joves que s’han graduat en formació professional (FP) a la demarcació de Girona no tenen feina, quan l’atur juvenil a Catalunya “és d’un 26%”. Però la xifra de joves aturats disminueix fins al 5% si els graduats han fet estudis duals (combinen la formació en el centre educatiu amb l’activitat productiva en una empresa). Aquesta és una de les conclusions de l’estudi Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2019, que han fet per tretzè any consecutiu el Departament d’Educació i la Cambra de Comerç de Girona. En aquest estudi s’han validat 2.229 enquestes d’alumnes de 50 centres gironins (38 de titularitat pública i 12 de privada) amb resultats “molt bons”.

“La formació professional és la porta d’accés a una ocupació de qualitat”, va dir ahir el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega. Per al president de la Cambra, “una persona graduada en formació professional té tres quartes parts més de possibilitats de trobar feina que qui no ha cursat aquests estudis”. I va anar més enllà assegurant que la formació professional dual és l’aposta de futur en tots els cicles, perquè les dades ho demostren: un 56,03% dels graduats en FP treballen o estudien i treballen, mentre que aquesta xifra puja al 72,55% en els joves que el 2019 es van graduar en FP dual. I dels joves graduats de cicles mitjans que ja han trobat feina, més de la meitat asseguren que el seu salari net se situa entre els 900 i els 1.200 euros al mes. Aquesta xifra augmenta entre els 1.200 i els 1.500 euros per al 32% dels graduats superiors. “Com més formació, més retribució i més qualitat en l’ocupació”, va assegurar Fàbrega.

Entre els motius que al·leguen els graduats per no trobar feina, els enquestats destaquen les situacions personals, seguides de la manca d’experiència i la manca d’ofertes laborals adequades a la formació, entre d’altres.

L’estudi també constata que hi ha set famílies professionals en què no hi ha gens d’atur, “perquè tothom treballa o treballa i estudia”. Són les següents: arts gràfiques; ceràmica artística; energia i aigua; fusta, moble i suro; seguretat i medi ambient; disseny d’interiors, i escultura.

El director dels serveis territorials d’Educació de la Generalitat a Girona, Martí Fonalleras, va explicar que l’empresa de pràctiques i el centre educatiu són les vies més importants per trobar feina. Els enquestats també asseguren que han trobat feina a través de les xarxes i enviant currículums.

Va reconèixer, però, que malgrat l’èxit de la formació professional, les empreses continuen constatant manca de perfils adequats a les seves organitzacions. “Des d’Educació som conscients que hi ha determinats àmbits en què hem de treballar per oferir més cicles formatius o ampliar l’oferta”, va comentar. I va explicar que Educació cada any planifica els estudis que s’ajustin als perfils de més demanda, “però no és senzill” perquè les “necessitats empresarials canvien amb els anys” i s’ha d’anar molt amb compte ja que “podríem generar problemes en l’àmbit del mateix sistema educatiu”.

A la demarcació hi ha un total de 50 centres educatius públics i privats que ofereixen formació professional tant de grau mitjà com superior. Del total de centres gironins, 39 fan formació dual. Aquest any, segons Fonalleras, hi ha hagut un rècord de matriculats, amb 9.400 alumnes.

LA XIFRA

9.400
alumnes
matriculats aquest any en formació professional, una xifra rècord segons assegura Educació.

LA FRASE

La formació professional és la porta d’accés a una ocupació de qualitat
Jaume Fàbrega
PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE GIRONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA