Economia

El govern espanyol deroga l’acomiadament objectiu per acumulació de baixes

Es tractava d’un dels articles més polèmics de la reforma laboral impulsada pel PP el 2012

Díaz matisa que el nou reial decret no té caràcter retroactiu

El Consell de Ministres del govern espanyol va derogar ahir la norma que permetia que una empresa acomiadés un treballador si aquest acumulava baixes mèdiques, encara que fossin justificades. Amb aquesta mesura, l’executiu liderat per Pedro Sánchez agafa el toro de la reforma laboral del 2012 impulsada pel PP per la banya més esmolada: l’article 52d, el que més polèmica va aixecar des de la seva promulgació. L’article feia legal l’acomiadament objectiu si un treballador deixava d’assistir a la feina un 20% dels dies laborables durant dos mesos consecutius, per molt que aportés un justificant mèdic que certifiqués la necessitat d’aquelles absències. Això era possible sempre que el total d’absències superés el 5% de les jornades hàbils durant els dotze mesos anteriors, o si s’arribava al 25% d’absències en quatre mesos discontinus durant un any.

Es dona la circumstància que el Constitucional havia ratificat la norma l’octubre passat, com a resposta a una qüestió prejudicial d’un jutjat de Barcelona, que consultava si la introducció d’aquesta possibilitat en l’Estatut dels Treballadors s’havia ajustat al dret bàsic.

El TC va avalar la norma justificant-la “per la llibertat d’empresa i la defensa de la productivitat”, i perquè, a parer dels jutges, les absències incrementen els costos laborals “que l’empresa no té per què suportar”. La sentència, però, no va ser unànime i va incloure tres vots particulars de quatre magistrats.

Per la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, la decisió resol “una anomalia espanyola” que generava “alarma social”. Per Díaz, a més, és un primer pas per “anar desmuntant” la reforma laboral del PP.

La ministra va defensar l’ús del reial decret per aprovar la derogació perquè “hi ha poques ocasions en què es justifiqui més la urgència d’una mesura d’aquestes característiques”, per bé que va puntualitzar que el decret no tindrà caràcter retroactiu.

Díaz va recordar que la resta de mesures de la reforma laboral, que els sindicats assenyalen com a llavor de la precarietat actual, s’estan negociant “discretament” amb els agents socials. En aquest sentit, UGT va emetre ahir un comunicat en què celebra l’eliminació “d’una de les clàusules més lesives de la nostra legislació laboral”, que “ha castigat els treballadors i les treballadores” arran de “l’obsessió de la patronal per l’absentisme”.

Al seu torn, CCOO havia denunciat abans-d’ahir l’acomiadament, per la via d’aquesta clàusula, d’una treballadora de l’empresa Kostal, de Sentmenat, després de 30 anys de treballar a la companyia, “just un dia abans de la data prevista per a la derogació d’aquest polèmic article”, segons un comunicat.

LA FRASE

Amb aquesta decisió resolem una anomalia espanyola que generava alarma social
Yolanda Díaz
Ministra espanyola de Treball i economia social


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona