Economia

L’exportació bat rècords per novè any consecutiu

Les vendes catalanes transfrontereres van arribar el 2019 als 73.853 milions d’euros, un 3,1% més que l’any anterior

Productes químics, béns d’equip i alimentació, els sectors amb més èxit

Nou rècord, el novè consecutiu, de les exportacions catalanes el 2019. Segons les dades oficials publicades ahir pel Ministeri d’Indústria, les vendes catalanes a l’exterior van arribar l’any passat als 73.853 milions d’euros, xifra que implica un creixement d’un 3,1% respecte a l’exercici previ. La dada, a més, suposa un 25,5% de les exportacions totals de l’Estat (el 2018 va representar-ne el 25,1%), que en el mateix període van ser de 290.089 milions.

El conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, va confirmar que “el creixement de les vendes de Catalunya a l’exterior va ser superior al de la mitjana de la zona euro (1,9%), al de l’Estat espanyol (1,8%) i al de països com França (2,9%), Itàlia (2,3%) o Alemanya (0,8%)”. Romero va subratllar que “Catalunya ja fa gairebé una dècada que bat rècords d’exportacions i els indicadors demostren un cop més l’alt grau d’internacionalització i obertura de l’economia catalana”.

Calculant per demarcacions, Girona va encapçalar les pujades relatives més importants, amb un 10,3% més, fins a 5.782,4 milions com a valor del volum exportat. La van seguir, en percentatge de creixement, les vendes a l’exterior de Tarragona, que van ser un 3,4% més que un any abans i que van arribar a 8.786 milions; a Barcelona van pujar un 2,4% i s’hi va acumular la xifra absoluta més alta, 57.163,2 milions, i finalment Lleida, que va exportar per valor de 2.121,8 milions d’euros, un 1,9% més.

Pel que fa a les destinacions, l’any passat es van deixar notar especialment els creixements de les vendes a Àsia i Nord-amèrica, amb pujades del 8,9% i del 5,3% respectivament. Europa, destinació de les vendes, va continuar a l’alça i el valor del que s’hi va vendre va créixer un 4,5%. En totes tres àrees es van registrar les xifres més altes de la sèrie històrica.

Les dades d’ACCIÓ que complementen les del ministeri van revelar també que, des del punt de vista sectorial, van destacar els productes d’alimentació, que van disparar el seu creixement interanual fins a gairebé 9.000 milions d’euros (un 9,3% més). Segons aquestes dades de la Generalitat, l’any passat també convé remarcar el creixement d’un 23,4% dels productes farmacèutics fins als 6.303 milions, i la maquinària, amb una pujada interanual del 3,3%, fins als 4.619 milions, tot i que van ser els productes químics els que van encapçalar la llista, per volum total.

El que es compra a fora

Pel que fa a les importacions, a Catalunya van créixer un 2,5% interanual fins als 92.419,3 milions i representen un 28,7% del total a l’Estat. Així, el saldo entre exportacions i importacions va ser negatiu, concretament de 18.565,8 milions, però aquest volum es redueix en una dècima respecte a l’any anterior. Finalment, la taxa de cobertura (coeficient entre exportacions i importacions) va ser d’un 90,1%.

LA XIFRA

10,3
per cent
van créixer les exportacions a la demarcació de Girona, la que va experimentar un creixement més alt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona