Economia

El Govern i els sindicats pressionen la Moncloa perquè recuperi les autoritzacions pels ERO

La patronal alerta que la mesura podria provocar l’encariment dels acomiadaments per les empreses en dificultats

El Govern i els sindicats han pressionat la Moncloa perquè la ’contrareforma laboral’ inclogui la recuperació de les autoritzacions administratives als Expedients de Regulació d’Ocupació. En la inauguració de les jornades de ’Gestió estratègica de plantilles’ d’APD, el secretari de Treball, Josep Ginesta, ha dit que la Generalitat “vol la responsabilitat” de decidir en les crisis empresarials. En una taula rodona, els líders dels sindicats majoritaris, Javier Pacheco i Camil Ros, han demanat que es redefineixin les causes objectives dels acomiadaments. Salvador Guillermo, de Foment del Treball, ha acceptat canvis a la norma però ha alertat que les autoritzacions d’ERO poden encarir els acomiadaments per les empreses “en dificultats”.

Durant el seu discurs, Josep Ginesta ha reclamat també que la derogació parcial de la reforma laboral reforci la capacitat negociadora dels agents socials per “tornar a les regles del joc” prèvies al 2012. “Les vies unilaterals en el mercat de treball ens porten a solucions provisionals, problemàtiques i conflictives”, ha assegurat. A més, Ginesta ha demanat que es recuperin els salaris de tramitació, els que es generen en casos de judicialització d’acomiadaments, i que es resolgui la proliferació de contractes temporals en frau de llei.

Derogació imprescindible

En la taula rodona que ha enfrontat sindicats i patronal, els líders de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, han demanat que es redefineixin les causes objectives dels acomiadaments i que s’estableixin mecanismes per controlar-los perquè, ara mateix, algunes són “difícils de mesurar” com la previsió de possibles pèrdues de l’empresa en el futur.

Els sindicalistes també han reclamat a la Moncloa que aprofiti la ’contrareforma’ per reforçar el paper de la medicació i de l’administració perquè no s’utilitzi la normativa per acomiadar els treballadors amb més antiguitat per després substituir-los per empreses multiservei.

“Hem de parar de parlar de com contractem el més precari possible i com acomiadem de la manera més barata possible per fer un marc de contractació que es basi en la flexibilitat però no com a element de precarietat”, ha dit Ros, que ha assegurat que els ERO s’han “disparat” a Catalunya després que la reforma laboral prescindís de l’autorització administrativa.

Pacheco ha insistit que recuperar l’escenari anterior al 2012 permetrà no només pal·liar els efectes dels acomiadaments sinó que donarà mecanismes als governs per intervenir en la política industrial i d’empresa del país davant de les causes objectives per acomiadar que al·leguen les grans multinacionals i que “s’escapen de tot control”. “Hem entregat les regnes per intervenir en casos de crisi”, ha lamentat el secretari general de CCOO a Catalunya.

Negociació sense línies vermelles

La patronal ha assegurat que el control administratiu dels acomiadaments col·lectius podia servir com a incentiu perquè l’acord amb els sindicats sigui imprescindible i, per tant, els ERO s’encareixin perjudicant encara més les empreses amb dificultats. Segons el secretari adjunt de Foment del Treball i director d’Economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo, l’autorització administrativa no és necessària perquè els tribunals ja s’encarreguen de les il·legalitats que es puguin cometre en aquests acomiadaments col·lectius.

En general, Guillermo ha acceptat que hi hagi modificacions “des del consens” a la norma laboral del 2012 però ha reclamat negociar sense “línies vermelles” i fixar com a objectiu l’augment de la productivitat i no només l’increment del salari dels treballadors. El representant de Foment del Treball ha opinat que cal dotar de “flexibilitat” el mercat de treball perquè l’entorn econòmic és “bastant alterable”, tal com es demostra amb la paralització econòmica del nord d’Itàlia per l’expansió del coronavirus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona