Economia

Altoplast inverteix 3 milions en una nova planta a Santpedor

La firma osonenca, que es dedica a l’embalatge industrial, destinarà aquella filial a la branca metal·lúrgica

L’empresa fabrica cada any 35.000 contenidors intel·ligents i 150.000 caixes

L’empresa osonenca Altoplast, que es dedica a l’embalatge intel·ligent industrial retornable, de plàstic i tèxtil, acaba d’invertir 3 milions d’euros en una nova filial que s’està construint a Santpedor (Bages), amb l’objectiu de complementar el procés de fabricació que requerien elements de metall. Altoplast, que haurà d’incrementar els llocs de treball amb la posada en marxa d’aquesta nova planta, preveu tancar aquest exercici amb 12 milions de facturació.

La nova planta tindrà 4.200 m² i serà operativa el primer trimestre del 2021. “Entre la construcció i la maquinària suposa fer una injecció de 3 milions d’euros”, explica Albert Manchón, director general de l’empresa, que assegura que dels quatre anys viscuts a Alemanya va “aprendre a valorar la importància de fabricar”. Però no només això, sinó de la “fabricació pròpia, és a dir, fer tot allò que un pugui elaborar per no haver de recórrer a tercers”. La nova filial del Bages permetrà complementar tot allò que ja es produeix ara a les naus d’Hostalets de Balenyà, però d’una manera més eficient. “Aquest complement, que resoldrà sobretot els aspectes metal·lúrgics, ens farà possible l’augment de la fabricació pròpia i per tant, ens permetrà quedar-nos els marges”, diu el també màxim accionista de l’empresa. La posada en marxa de la nova planta al Bages suposarà haver de fer un increment de plantilla.

Altoplast, nascuda el 2008, dissenya, fabrica i comercialitza embalatges industrials intel·ligents. El darrer any va produir uns 35.000 contenidors de plàstic retornable que tenen una vida, d’uns cinc anys, com a mínim, destinats a la indústria, sobretot al sector de l’automoció. Cada vegada més, però, s’arriba a altres camps, com ara el químic, el de l’electrònica i el de l’alimentació. Aquests contenidors, que plegats ocupen molt poc espai, “es poden fer personalitzats per al client i s’adapten a les peces que necessita”, diu Albert Manchón. Gairebé, fins ara, el 90% es destinaven a l’automoció. També fabriquen unes 150.000 caixes anuals de plàstic, tèxtil i escuma.

El març del 2018, la firma va començar a tenir una ampliació de l’activitat, ja que va començar a produir peces per a l’automoció. Concretament una peça que requereix tapisseria de cosidors experts, situada al reposabraços de la porta de l’Audi A1, del grup Volkswagen. Això va suposar incrementar 1.500 m² més les instal·lacions i la creació d’un grup de treballadores especialitzades en la costura. Ja s’està treballant perquè en els propers mesos arribin nous encàrrecs per al subsector d’auxiliar d’automoció.

El 30%, a l’exportació.

Quant a les vendes, Catalunya representa el 40% de la destinació. El 60% restant se’l reparteixen l’Estat espanyol i l’exportació. Les àrees comercials més desenvolupades d’Altoplast són la zona de Galícia i Portugal, la de València i la zona centre, França i Alemanya. El mercat centreeuropeu serà un dels que més creixi, segons les previsions de la firma catalana. “Que un país com Alemanya, que ho vol fabricar tot i amb molta precisió faci comandes a una empresa catalana m’omple d’orgull”, sentencia Albert Manchón.

Altoplast va facturar 8,5 milions d’euros el 2018. Va tancar l’any 2019 amb 10 milions de vendes i la previsió és situar-se enguany en els 12 milions. La idea, segons explica la direcció de l’empresa, és situar-se cap als 15 milions d’euros el 2022, quan la fàbrica del Bages estigui facturant al 100%.

Tres anys després de la fundació d’Altoplast, Albert Manchón va adquirir el 100% de les accions. El 2011 es va traslladar a unes naus de Taradell. El problema en aquesta població, també d’Osona, és que aquestes plantes estaven distribuïdes en quatre petites naus pels carrers, un fet que els allunyava de l’eficiència empresarial. L’any 2017 va ser quan van trobar unes instal·lacions a Hostalets de Balenyà que pertanyien a una empresa que no funcionava bé. “Llavors vam condicionar les instal·lacions i hi vam invertir 1,5 milions d’euros per obtenir un espai de 7.000 m² i una superfície total de 15.000 m²”, explica el director de l’empresa. En l’actualitat, caldria sumar-hi uns 2.000 m² més destinats a magatzem en unes instal·lacions completament renovades i ben condicionades.

ALTOPLAST

Facturació
10 M€
Treballadors
115
Any de fundació
2008
Albert Manchón, el propietari d’Altoplast, assegura que és un amant de l’economia productiva. Sense deixar de banda la innovació, el disseny i la inventiva, diu que s’aparta tant com pot d’aquella economia que viu només del clic d’un mòbil.
especialització

Predomini de dones

El paper de la dona és clau a Autoplast Packaging, una de les línies de producció de la firma osonenca. De fet, el 60% de la plantilla d’aquesta indústria està formada per dones. A més, bona part d’elles tenen més de 50 anys.“Les dones que tenim són bones fent la seva feina i les de més de 50 anys tenen la cultura i l’esperit de la feina tal com es feia abans”, diu Albert Manchón. De fet, “treballen molt i bé”, sentencia. També explica que a l’equip de direcció, que actualment està format per sis persones, quatres són dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona