Economia

Expedients temporals a dojo

Els sindicats UGT i CCOO asseguren que és impossible comptabilitzar el nombre d’empreses que han presentat ERTO a la demarcació de Girona en menys d’una setmana

L’allau de presentacions d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) a la demarcació de Girona aquesta darrera setmana és tan gran que ara per ara els mateixos sindicats no es veuen amb cor de donar dades ni d’empreses que n’han presentat ni de treballadors que afecta –les dades oficials d’ahir eleven a 2.639 expedients presentats amb un total de 18.408 treballadors (aquestes xifres solen ser inferiors a les reals)–. Tothom coincideix que el sector més afectat és ara per ara el turístic i el comerç. Pràcticament tots els hotels que obren tot l’any i els que ja ho havien fet per preparar la Setmana Santa han presentat o estan preparant ERTO. I el comerç majoritàriament regentat per autònoms que va haver de tancar ara fa una setmana “ho està passant malament” perquè no té ingressos però ha de continuar pagant lloguers, autònoms, sous de treballadors i impostos, entre d’altres. “Si els tancaments duren massa temps i no hi ha ajusts, algunes empreses tancaran definitivament”, diu el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega.

És per això que la patronal FOEG reclama al govern espanyol més ajudes als autònoms i petites i mitjanes empreses, sobretot les centrades en el turisme i el comerç perquè són “un gran motor econòmic a la demarcació” del qual “depenen molts altres sectors”. Recorda que hi ha més de 60.000 autònoms a la demarcació que aquests dies veuen afectada la seva activitat econòmica. Per això aposten per suspendre les quotes d’autònoms i també les cotitzacions.

Pel que fa a la Pimec aquesta setmana ha enviat cartes a la Diputació, consells comarcals i ajuntaments de la demarcació per demanar mesures econòmiques amb urgència per fer front a l’impacte que el coronavirus està tenint en pimes i autònoms de la zona. Entre les demandes hi ha el pagament de les factures pendents, rebaixar tributs i taxes municipals i que s’obrin línies d’ajuts i subvencions.

La indústria també està patint i algunes empreses ja han tancat. Unes perquè no els arriben les peces que necessiten per fabricar, o perquè tenen una part de la plantilla malalta o fins i tot perquè depenen d’altres indústries que ja han anunciat tancaments. És el cas de les tèxtils Nylstar, Trety, Antex i Louis Vuitton, per citar-ne algunes.

Arran de l’allau d’ERTO i el gran nombre de treballadors que van a l’atur mentre duri la pandèmia els sindicats intenten negociar amb les empreses en què tenen representació per aconseguir les millors condicions. Tant UGT com CCOO pensen que qui cal protegir especialment és els treballadors fixos discontinus.

LES FRASES

Les empreses, sobretot les centrades en el turisme i el comerç, són un gran motor econòmic
Patronal FOEG
Si els tancaments duren massa temps i no hi ha ajuts algunes empreses tancaran definitivament
Jaume Fàbrega
PRESIDENT DE LA CAMBRA DE GIRONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)