Economia

Es busquen jornalers

Estructural

La crisi de la Covid-19 agreuja la manca de treballadors del camp, molts en situació irregular i en mans de màfies

El govern estudia una regularització de 200.000 immigrants i un corredor legal amb Romania

Al cap de poc d’ini­ciar-se el con­fi­na­ment a Itàlia, els agri­cul­tors van avi­sar d’un pro­blema que arri­ba­ria quan vingués el temps de les colli­tes. Amb les rígides res­tric­ci­ons de movi­ments, no podrien entrar els milers de tem­po­rers que venen al país a tre­ba­llar al camp, bona part pro­vi­nents dels països de l’est d’Europa. En rea­li­tat, la qüestió de la falta de tre­ba­lla­dors al camp es posa sobre la taula cada any en la mateixa època. “Sense jor­na­lers que venen a fer la tem­po­rada, la reco­llida de la fruita corre perill”, deien ja l’11 de març de l’any pas­sat des de l’asso­ci­ació d’agri­cul­tors més gran d’Itàlia, Col­di­retti. Ja ales­ho­res, Col­di­retti dema­nava que s’habi­lités un “cor­re­dor legal” que per­metés con­trac­tar tem­po­rers estran­gers de forma legal.

Aquest any, la crisi del coro­na­vi­rus ha agreu­jat la situ­ació i ha posat de mani­fest la neces­si­tat de tro­bar solu­ci­ons en un dels sec­tors més pre­ca­rit­zats de l’eco­no­mia ita­li­ana. La minis­tra d’Agri­cul­tura, Teresa Bella­nova, que va ser jor­na­lera quan era jove i ara és del par­tit de cen­tre libe­ral de Mat­teo Renzi, asse­gura que a Itàlia fan falta entre 270.000 i 350.000 tem­po­rers.

Segons les dades del govern, al país hi hau­ria prop de 600.000 tre­ba­lla­dors sense papers i, per tant, sense cap mena de garan­tia. Mal­vi­uen en cam­pa­ments, cobren sous de misèria i estan a la mercè de les màfies. El crim orga­nit­zat, que es nodreix arreu i des de sem­pre de les situ­a­ci­ons d’injustícia social, està apro­fi­tant la crisi de la Covid-19 per pene­trar encara més en el sec­tor agrícola. “L’Estat ha d’actuar ràpid. Si no, es brinda una opor­tu­ni­tat d’or a les màfies”, diuen des del sin­di­cat FLAI-CGIL.

Regu­la­rit­zació

Itàlia neces­sita jor­na­lers, i per això el govern està pre­pa­rant una regu­la­rit­zació dels tre­ba­lla­dors tem­po­rals. El motiu, segons la minis­tra Bella­nova, és “perquè son neces­sa­ris per tor­nar a posar en marxa l’eco­no­mia”. Es cal­cula que con­vin­dria regu­la­rit­zar uns 200.000 tre­ba­lla­dors estran­gers. Les asso­ci­a­ci­ons que vet­llen pels drets dels jor­na­lers tro­ben la mesura insu­fi­ci­ent i mal plan­te­jada. Ho veuen igual des del par­tit d’esquer­res Potere al Popolo. Tro­ben que la mesura, que hau­ria d’ofe­rir papers vin­cu­lats a un con­tracte de tre­ball tem­po­ral al camp, és equi­vo­cada de base, “perquè els drets no poden depen­dre de si una per­sona pro­du­eix o no”, diuen.

Nego­ci­a­ci­ons

El govern està nego­ci­ant amb Roma­nia, el prin­ci­pal país de pro­vi­nença dels jor­na­lers, la cre­ació d’un “cor­re­dor legal”: farien venir tre­ba­lla­dors amb un con­tracte regu­lar tem­po­ral. Per la seva banda, Col­di­retti ha començat una cam­pa­nya per tro­bar jor­na­lers entre les per­so­nes ita­li­a­nes atu­ra­des. No és fàcil. A la duresa del tre­ball del camp s’afe­geix la incer­tesa de si se’ls garan­tirà el dret a la salut apli­cant les mesu­res necessàries per evi­tar el con­tagi del coro­na­vi­rus.

LES FRASES

Regularitzar els jornalers és, també, una prioritat per a la salut
e
Teresa Bellanova
ministra d’Agricultura italiana
Si l’Estat no actua, deixarà els jornalers en mans de les màfies
Giovanni Mininni
Membre del sindicat FLAI-CGIL

‘Caporalato’, l’esclavatge modern

A Itàlia, l’esclavatge modern de l’explotació dels jornalers sense contractes legals, mà d’obra baratíssima que permet que els supermercats estiguin plens de productes del camp, té un nom i tot: caporalato. El caporal és l’intermediari entre els treballadors sense papers –i, per tant, sense drets– i els propietaris dels terrenys. Formen part de grups de crim organitzat i s’enriqueixen a costa de la misèria de les zones on es concentren la majoria de treballadors del camp immigrants i sense papers. Fan l’agost a Foggia, a la regió de la Pulla, i a Rosarno, a la Calàbria. 

Cada any, sobretot a l’estiu, moren d’extenuació desenes de jornalers als camps italians. La majoria treballen durant 20 dies seguits amb jornades de més de 12 hores sota el sol per 2 euros l’hora, sovint sense dret a descansar ni menjar. Dormen amuntegats en barraques que es fabriquen amb allò que arrepleguen, en condicions inhumanes. Les dones jornaleres s’enduen la pitjor part: pateixen una doble explotació, ja que moltes son víctimes d’abusos que no podran denunciar mai. Tots malviuen en condicions d’extrema vulnerabilitat. I si moren, ho fan enmig del silenci, oblidats: no tenen papers i, per tant, no estan registrats, són invisibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.